Det var på söndagseftermiddagen som Skelleftepolisen larmades till en mindre ort utanför Skellefteå. Anledningen var att en person ”under dagen blivit misshandlad med ett tillhygge”, meddelade polisen på sin hemsida.
Personen, en man, fördes till sjukhus med ambulans. Skadeläget för mannen är oklart.
Enligt uppgifter till Norran har det använts en yxa i samband med våldsangreppet.
Polisens utredningsinsatser innebar bland anat att två byggnader spärrades av.
Vid 23-tiden kom beskedet från polisen att en 35-årig man söktes av polis, misstänkt för grov misshandel. Vid två-tiden natten mot måndag gerps denne på ett hotell i Luleå, då i sällskap med en kvinna.
– Vi hade fått uppgifter i utredningen från personer som visste att han checkat in på ett hotell tillsammans med en annan person som var saknad från brottsplatsen och anmäld försvunnen, berättade Fredrik Nilsson, RLC-befäl vid polisen.
Polisen har därefter utrett om det kan ligga något brott bakom den händelsen, exempelvis människorov. Men på tisdagen uppgav åklagare Emelie Lindqvist för Norran att 35-åringen alltjämt endast misstänktes för grov misshandel.
Om misstankarna om människorov skulle vara starka borde det ganska snabbt ha framkommit. Och minimistraffet för detta brott, som till vardags kallas för kidnappning, är mycket högt: fyra års fängelse.
Advokat Jens Nyström:
– Jag har talat med min klient. Det han beskriver för mig om händelseförloppet stämmer dåligt med vad som hittills har förmedlats i massmedia. Detaljer kring själva händelseförloppet kan jag inte kommentera, men min klient förnekar misstanken om grov misshandel.
På onsdagen lämnade Emelie Lindqvist in, efter olika polisiära utredningsåtgärder, en begäran till Skellefteå tingsrätt att 35-åringen skulle häktas för grov misshandel.
Det skedde efter att flera nya förhör hållits med den misstänkte, målsäganden, kvinnan och andra vittnen, analys av den tekniska utredningen samt läkarutlåtanden om brottsoffrets skador.
Enligt Emelie Lindqvist finns det dubbla skäl för häktning: att mannen på fri fot på olika sätt kan försvåra utredningen samt att minimistraffet för grov misshandel är ett och ett halvt års fängelse, vilket innebär så kallad obligatorisk grund för häktning.
Det framgick att åklagaren inte begärt 35-åringen häktad för människorov. Enda tolkningen av detta är att utredningen, så här långt, inte visar sannolika skäl för att han har begått det brottet.
Har du redan nu lagt ned brottsmisstankarna om människorov eller utreds detta fortfarande?
– Jag vill inte lämna några kommentarer om den delen, svarar Emelie Lindqvist.
Häktningsförhandlingen genomfördes under onsdagseftermiddagen, samtliga parter deltog via videolänk.
– Min klient förnekar brott, var Jens Nyströms besked innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar.
En timme senare kom beskedet att 35-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Han ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång.
– Självklart är vi besvikna på beskedet, min klient har en annan beskrivning än åklagaren av händelseförloppet, säger Jens Nyström.
35-åringens nattliga flykt till ett hotell i Luleå känns lite märklig, var han på flykt undan rättvisan?
– Så mycket kan jag säga är att han inte åkte iväg utifrån en rädsla för polisen. Mer vill jag inte säga just nu.