Nya uppgifter om yngling som satt i Skellefteå och planerade mord

En 17-åring är på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord. Det finns två brottsplatser för stämplingsbrottet enligt åklagare Elin Källberg: Skellefteå och Hudiksvall. På tisdagsmorgonen gav åklagaren besked på den viktiga frågan: handlar det om ett fullbordat grovt våldsbrott eller bara en planering?

En 17-årig yngling har häktats för stämpling till mord i Skellefteå och Hudiksvall mellan den 8 och 23 september. Jenny Lundström är ynglingens försvarare. ”Jag ska tala med min klient ifall häktningen ska överklagas”, meddelar hon.

En 17-årig yngling har häktats för stämpling till mord i Skellefteå och Hudiksvall mellan den 8 och 23 september. Jenny Lundström är ynglingens försvarare. ”Jag ska tala med min klient ifall häktningen ska överklagas”, meddelar hon.

Foto: Jonas Westling/Arkivbild

Skellefteå2024-11-11 15:21

På måndagen lämnade kammaråklagare Elin Källberg, Gävle, in en häktningsframställan till Skellefteå tingsrätt.

Där begärde hon att en 17-årig yngling skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord. Dennes bostadsadress är enligt häktningsframställan en ort söder om Västerås.

Enligt uppgifter till Norran kan en koppling till Skellefteå vara att han visats på ett HVB-hem på senare tid i Skelleftebygden.

Brottstiden är mellan den 8 och 23 september i år dels i Skellefteå, dels i Hudiksvall.

17-åringen var anhållen i sin frånvaro en kortare tid, men kunde gripas av polisen i fredags vid 17-tiden.

Ynglingen fördes till polisstationen i Flemingsberg, Stockholm.

undefined
För att en person under 18 år ska häktas måste det finnas så kallade ”synnerliga skäl” för häktning: att det rör sig om ett mycket allvarligt brott och att annan ”betryggande övervakning” inte kan ordnas av någon samhällsinstans.

Åklagare Elin Källberg såg flera skäl för häktning, bland annat lyfte hon fram i häktningsframställan att det finns risk att 17-åringen på fri fot på olika sätt kan försvåra utredningen samt att han kan fortsätta att begå brott.

Ärendet började vid Helsingborgs tingsrätt den 8 november men lämnades under måndagen över till Skellefteå tingsrätt.

Häktningsförhandlingen inleddes strax efter klockan 15.30 på måndagseftermiddagen vid Skellefteå tingsrätt. Tingsrätten har utsett Jenny Lundström till 17-åringens försvarare.

Eftersom klienten befinner sig 80 mil söderut fanns den ingen praktisk möjlighet för Jenny Lundström skulle sitta sida vid sida med 17-åringen. Med på videolänk fanns också åklagare Elin Källgren, Gävle.

Åklagaren läste upp brottsmisstanken, stämpling till mord, och angav fyra häktningsskäl. Förutom de två som redan nämnts påpekade hon:

– Det finns synnerliga skäl att häkta den misstänkte som inte fyllt 18 år, och det är uppenbart att en betryggande övervakning inte kan ordnas.

undefined
Advokat Jenny Lundström på väg in till häktningsförhandlingen på måndagen, som inleddes vid 15.30-tiden i Skellefteå.

Därefter framkom 17-åringens inställning till det misstänkta, allvarliga brottet:

– Han förnekar brott, motsätter sig häktning och vi menar att det inte finns grund för häktningsskälen, sammanfattade advokat Jenny Lundström.

Därefter fortsatte häktningsförhandlingen bakom stängda dörrar.

Vid 17.30-tiden kom beskedet från Skellefteå tingsrätt: 17-åringen är på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord och han ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång.

Advokat Jenny Lundström säger till Norran:

– Jag har inget mer att tillägga i nuläget, men jag ska gå igenom med klienten om han vill överklaga häktningsbeslutet eller inte.

undefined
Måndagseftermiddagens häktningsförhandling hölls bakom stängda dörrar, och vid 17.30-tiden kom beskedet: 17-åringen häktas.

Det ska understrykas att något mord har inte begåtts i Skellefteå under tiden 8 till 23 september i år.

Vid nio-tiden på tisdagen kommenterade åklagare Elin Källberg till Norran:

– Jag har inga uppgifter om det här handlar om ett fullbordat brott, det har däremot funnits planer på att begå ett mord. Och här finns det vissa kopplingar till Skellefteå, det är därför han häktades för stämpling till mord. Det finns också kopplingar till Hudiksvall tiden mellan den 8 och 23 september.

Men varför häktas 17-åringen, som är bosatt på en ort söder om Västerås, just av Skellefteå tingsrätt?

– Det beror på att han har befunnit sig i Skellefteå vid tidpunkten för brottsmisstanken, att han var placerad där.

Finns det några andra personer gripna eller häktade just nu runt om i Sverige som misstänks för delaktighet i denna mordplan?

– Nej, vad jag vet finns det ingen annan person frihetsberövad just med koppling till det misstänkta stämplingsbrottet.

undefined
Rättsfallet med 17-åringen har just nu flera kopplingar geografiskt runt om i landet: ynglingen häktades i måndags av Skellefteå tingsrätt, det är åklagare i Gävle som utreder ärendet och när han häktades satt han frihetsberövad i polishuset i Flemingsberg, Stockholm.

Elin Källberg hänvisar i övrigt till förundersökningssekretessen, bland annat på Norrans frågor om detta handlar om – inte minst utifrån att den häktade bara är 17 år – att ynglingen anlitats av något större kriminellt nätverk för att utföra ett grovt våldsbrott.

Att kriminella nätverk i Sverige anlitar unga personer under 18 år – ibland även under 15 år – handlar inte minst om att så unga personer inte döms till lika långa fängelsestraff som de som fyllt 18 respektive 21 år (under 15 år är man inte ens straffmyndig).

Polisen brukar hitta bevisning i mobiltelefoner och chattkonversationer. Handlar det om detta: att 17-åringen kopplas till den typen av konversationer och meddelanden?

– Så kan det förstås vara, men jag vill inte närmare gå in på vilken bevisning som finns.

Åklagarmyndigheten i Gävle kommer att fortsätta arbeta med ärendet till följd av kopplingarna till Hudiksvall.

Stämplingsbrott

Ett så kallat stämplingsbrott är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott.

Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!