Nya beskedet om Skelleftebon som var efterlyst: Dubbla offer

Den 36-årige Skelleftebon satt häktad, släpptes av tingsrätten, blev efterlyst – och greps på nytt.
Nu växer brottsmisstankarna: mannen anklagas för våldsbrott mot två kvinnor som han tidigare haft en relation med.
Och i ett av fallen misstänks barn ha blivit vittne till 36-åringens våld, visar polisutredningen.

Nya anklagelser mot Skelleftebon om våld mot kvinnor. 36-åringen sitter nu häktad, misstänkt för våldsbrott mot två kvinnor som han tidigare haft en relation med. Polisens utredningsarbete visar också att det finns misstankar om att, i ett av misshandelsfallen, barn ska ha blivit vittne till våldet.

Nya anklagelser mot Skelleftebon om våld mot kvinnor. 36-åringen sitter nu häktad, misstänkt för våldsbrott mot två kvinnor som han tidigare haft en relation med. Polisens utredningsarbete visar också att det finns misstankar om att, i ett av misshandelsfallen, barn ska ha blivit vittne till våldet.

Foto: Magnus Eriksson/montage

Skellefteå2025-01-09 20:00

Nyheten i korthet

  • En 36-årig man från Skellefteå anklagas för våldsbrott mot två kvinnor han tidigare haft en relation med. Han greps, släpptes och greps igen efter att ha blivit efterlyst efter beslut av hovrätten.
  • Brottsmisstankarna har ökat och nu finns det alltså två målsägande kvinnor. Barn har också bevittnat en av händelserna.
  • Åklagare Anna Lundberg har till den 27 januari på sig att väcka åtal. Mannen förnekar alla anklagelser och motsätter sig att sitta häktad.

Det började 19 november efter en anmälan mot 36-åringen om flera allvarliga brottsmisstankar mot en närstående kvinna.

Mannen häktades ett par dagar senare på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och våldtäkt.

Men när åklagare Anna Lundberg den 6 december begärde mer utredningstid för misstänkt grov misshandel alternativt misshandel – dock ej våldtäkt – blev tingsrättens besked vid omhäktningsförhandlingen: 36-åringen ska släppas fri.

undefined
Hovrätten i Umeå gav Skellefteå tingsrätt bakläxa för beslutet att släppa den brottsmisstänkte 36-åringen fri vid omhäktningsförhandlingen i Skellefteå den 6 december.

Visserligen fanns det en viss risk att han på fri fot kunde påverka utredningen, men Skellefteå tingsrätt ansåg det inte proportionerligt att hålla 36-åringen fortsatt frihetsberövad.

Åklagare Anna Lundberg kunde inte acceptera beslutet. Hon överklagade till hovrätten som den 9 december beslutade att mannen skulle sökas av polisen och att en ny häktningsförhandling skulle hållas.

På fredagskvällen den 13 december kunde Skelleftebon gripas. 

Därefter beslutade hovrätten att en ny häktningsförhandling skulle hållas, som genomfördes måndag den 16 december.

Innan dörrarna stängdes gav advokat Linda Sundlöf beskedet att 36-åringen förnekar brott och motsätter sig att på nytt sitta häktad.

Efter att hovrätten tagit del av bevisningen togs beslutet att 36-åringen ska sitta häktad i väntan på åtal och rättegång. Han var på sannolika skäl misstänkt för misshandel mot en kvinna den 19 november.

undefined
Polisen i Skellefteå utreder nu flera misstankar om att den 36-årige mannen begått brott mot två kvinnor som han tidigare har haft en relation med.Det innebär att åtalet kan väckas tidigast den 27 januari.

Nu kan Norran berätta att brottsmisstankarna har växt mot 36-åringen. Det finns numera två målsägande kvinnor, som han tidigare haft en relation med. Dessutom ska närstående barn har blivit vittne till en av händelserna.

Den 30 december hölls en omhäktningsförhandling vid Skellefteå tingsrätt, där åklagare Anna Lundberg även presenterade de nya brottsmisstankarna.

• Förutom misshandel den 19 november häktades även 36-åringen för att ha ska ha misshandlat samma kvinna någon gång mellan den 15 och 30 september i fjol.

• Skelleftebon häktades också för att ha misshandlat en annan kvinna, som han i ett tidigare skede haft en relation med. Brottstiden är mellan den 25 och 31 december 2022, alltså för drygt två år sedan. Ett eller flera barn ska också ha bevittnat mannens våld mot kvinnan, misstänker polis och åklagare.

Men där bedömdes bevisningen just nu inte tillräckligt stark för att kunna säga att det fanns sannolika skäl för barnfridsbrott, ansåg tingsrätten.

Brottet förutsätter att barnet eller barnen, som blir vittne till den brottsliga gärningen, är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och målsäganden.

undefined
Advokat Linda Sundlöf är sparsam med kommentarer kring den 36-årige klienten, som nu sitter häktad för våldsbrott riktade mot två kvinnor samt barnfridsbrott.

Åklagare Anna Lundberg fick fyra veckor på sig, till den 27 januari, innan åtal ska vara väckt.

Agnes Burman vid Skelleftepolisen avdelning för ”brott i nära relation” förklarar varför det behövs minst en månad för att bli klar med förundersökningen:

– Det finns nu två parallella utredningar eftersom det finns två målsäganden. Flera utredningsåtgärder måste göras, därför behövs det både mer tid och resurser för att utföra detta arbete. Förutom de brottsmisstankar som den misstänkte häktats för så finns det andra anmälningar som också utreds, men det är för tidigt att säga hur det utredningsarbetet slutar.

Linda Sundlöf förklarade vid häktningsförhandlingen den 30 december att 36-åringen förnekar samtliga brott och att han motsätter sig att sitta fortsatt häktad.

– Jag har i övrigt inga kommentarer att lämna, säger hon.

Stödbevisning/Goda råd

Det är viktigt med stödbevisning när polisen ska utreda brott som sker inom nära relation. Några exempel:

Bilder: Skadorna har dokumenterats av läkare och/eller egna bilder.

Text: Minnesanteckningar, dagbok, sms – ja, all slags skriftlig dokumentation, gärna kopplat till datum som hjälper polisen när varje enskilt fall ska utredas.

Samtal: Familjemedlemmar, släkt, vänner, socialtjänsten, polisen – det finns många som kan lyssna.

Anmälan: I vissa fall tas polisanmälan tillbaka av brottsoffret, den så kallade normaliseringsprocessen bidrar ofta till detta. Men anmälan sparas hos polisen och kan aktualiseras om brottsligheten fortsätter.

Skelleftepolisen ger följande råd: Ring larmnumret 112 vid akuta situationer, annars är polisens telefonnummer 11414. Försök att ha mod och kraft att gå vid första slaget. Besök läkare, dokumentera/fotografera skador, skriv dagbok, notera datum, kontakta en god vän, Centrum mot våld eller Guldstadens kvinnojour.

Centrum mot våld: Den som är utsatt för våld och vill prata med någon kan ringa 020-61 60 60. Om du utövar våld och vill få hjälp: ring 020-73 55 55.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!