Nya uppgifter om övergrepp mot brukare

Personal begick sexuella övergrepp mot brukare. Inte nog med att saken anmäldes för sent och inte dokumenterades. En utredning har försvunnit i internposten och någon polisanmälan gjordes inte av socialtjänsten.

Flera brukare ska ha utsatts för en personal men det är fortfarande oklart hur länge övergreppen har pågått.

Flera brukare ska ha utsatts för en personal men det är fortfarande oklart hur länge övergreppen har pågått.

Foto: ≈serud

Skellefteå2020-02-08 08:00
undefined
Flera brukare ska ha utsatts för en personal men det är fortfarande oklart hur länge övergreppen har pågått.

Norran berättade i höstas att brukare utsatts för sexuella övergrepp av en personal inom stöd och service och att detta tystades ned av chefen i verksamheten. I en lex Sarah-utredning framkommer nu ännu mer graverande detaljer om hur ärendet skötts.

Där framgår bland annat att det har tagit ett helt år från det att händelsen först blev känd hos ansvarig chef i januari 2019 till den utretts och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO enligt lex Sarah.

Övergreppen uppdagades för socialnämnden i september 2019 efter att en person anmält nämnden till IVO – just för att övergreppen inte lex Sarah-anmälts. Det ledde till att IVO startade en tillsyn och socialkontoret skrev en anmälan enligt lex Sarah. En utredning startades, som blev klar före jul.

Anmälde att övergrepp tystades ned av chef

Men utredningen kom bort i internposten på kommunkontoret när den skulle till avdelningschefen för bedömning – och den har fortfarande inte kommit till rätta. Först 2 februari i år skrev socialnämndens ordförande på lex Sarah-anmälan till IVO, som då anses handla om ett allvarligt missförhållande.

Någon polisanmälan har inte gjorts av socialtjänsten, då eller nu. En utredare förklarar det med att brukare valde att ta stöd av närstående för att göra en polisanmälan.

Fysiska närmanden

Enligt utredningen är det också oklart hur länge övergreppen har pågått. Händelserna har inte dokumenterats eller rapporterats, så utredarna har också svårt att följa vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits.

Vad som kommit fram är att övergreppen beskrevs för en medarbetare i verksamheten. Enligt uppgiftslämnaren ska en personal ha ”gjort fysiska närmanden mot brukares fötter". Dessutom har hen vid ett flertal tillfällen skickat sms med sexuella anspelningar. Detta fanns det även bevis på. Informationen lämnades vidare till närmaste chef nästa morgon.

De påstådda övergreppen påverkade arbetsgruppen mycket och att de efteråt inte kände att ledningen var positiv till att uppgifterna kom fram.

Sa upp sig

När händelserna blev kända avslutades anställningen för personen, men inte enligt gängse rutiner verkar det. Personen fick säga upp sig själv, vilket bekräftas av socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) och en utredare. Därefter vidtogs, enligt utredningen, insatser för att stötta arbetsgrupp och brukare. I maj 2019 gjordes en händelseanalys och där lämnades förslag om att varje brukare ska ha två kontaktpersoner för att ha någon att vända sig till om något inträffade.

Inte positiv

När utredningen görs under hösten 2019 går uppgifterna ”isär om vad som har inträffat, vad de bakomliggande orsakerna är samt hur de hanteras”.

Medarbetare uppger att de lyft frågan kring avvikelser och lex Sarah efter händelsen, men att de inte fått något svar.

”De uppger att chefen i stort ska ha svarat att händelsen/händelserna är hanterade och att arbetsgruppen ska känna sig trygga med det."

Uppgifterna stämmer inte då det ju saknas både dokumentation och anmälningar.

Arbetsgruppen beskriver och att:

"De påstådda övergreppen påverkade arbetsgruppen mycket och att de efteråt inte kände att ledningen var positiv till att uppgifterna kom fram.”

Det framkommer samtidigt att varken medarbetare eller chef visste hur man skulle handla i situationen.

Blev omplacerad

Dessutom ska det finnas ”utmaningar i arbetsmiljön” på arbetsplatsen. En i arbetsgruppen omplacerades i samband med turerna kring händelsen. Några ur personalen upplever att det skedde för att personen vågat lyfta problem och ifrågasätta hur den aktuella händelsen hanterades.

Chefen försvarar sitt agerande med att brukaren inte ville att uppgifterna skulle anmälas eller rapporteras. Därför blev det ett dilemma för chefen att uppfylla sin skyldighet och samtidigt värna om förhållandet till brukaren.

Övergreppen har medfört stor otrygghet hos brukare och närstående enligt utredningen. Personerna har varit utsatta i sina hem av någon som ska ge stöd. Brukarna var även i beroendeställning till den som begått övergreppen. Därför har brukare och närstående svårare att känna tillit till verksamheten.

I utredningen finns även flera förslag på åtgärder. Det handlar om att ta fram en handlingsplan för vilka åtgärder som ska vidtas när brukare uppger att de utsatts för sexuella övergrepp. Informera om lex Sarah och avvikelser och om vad som ska dokumenteras är några andra förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!