Nya uppgifter om överfallsvåldtäkten vid gångtunnel i Skellefteå

18-åringen sökte kontakt med den unga kvinnan, började röra vid henne – och sedan skedde våldtäkten intill gångtunneln.
Men det handlar inte om ett samlag utan andra sexuella inslag som gör att sexövergreppet bedöms som en våldtäkt, uppger åklagare Petra Hedberg.

Anklagelser om överfallsvåldtäkt. Åklagare Petra Hedberg behöver mer utredningstid för att bli klar med förundersökningen om det allvarliga sexbrottet på Anderstorp i Skellefteå den 1 september. Advokat Fredrik Elveros påpekar att den häktade 18-åringen förnekar brott.

Anklagelser om överfallsvåldtäkt. Åklagare Petra Hedberg behöver mer utredningstid för att bli klar med förundersökningen om det allvarliga sexbrottet på Anderstorp i Skellefteå den 1 september. Advokat Fredrik Elveros påpekar att den häktade 18-åringen förnekar brott.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2024-10-27 20:00

Nyheten i korthet

  • En 18-årig man sitter häktad för misstänkt överfallsvåldtäkt mot en ung kvinna i Skellefteå. Händelsen inträffade vid en gång- och cykeltunnel den 1 september.
  • Mannen förnekar brott och medger att han hade kontakt med kvinnan men inte begick någon brottslig handling.
  • Utredningen har förlängts på grund av långa väntetider av olika DNA-analyser vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.

Den misstänkta våldtäkten inträffade intill en gång- och cykeltunnel vid 20-tiden söndagen den 1 september på Anderstorp i Skellefteå, på samma sida om som det så kallade Tipshuset.

Några dagar senare vädjade Skelleftepolisen om vittnesuppgifter i allmänhet och i synnerhet efterlystes en man som drog ett barn i en rullstol, och som ska ha passerat platsen vid tiden för händelsen.

Den 12 september berättade Norran att en 18-åring häktats, misstänkt för överfallsvåldtäkten mot den unga kvinnan. Vid häktningsförhandlingen förnekade ynglingen den allvarliga brottsmisstanken.

undefined
Den misstänkta överfallsvåldtäkten inträffade vid 20-tiden söndagen den 1 september vid en av gång- och cykeltunnlarna på Anderstorp, mellan Willys och Tipshuset. Skelleftepolisen gick senare ut med en vädjan om vittnesuppgifter.

I början av oktober var det tänkt att åklagare Petra Hedberg skulle väcka åtal mot 18-åringen, men då begärdes istället förlängd utredningstid.

Främsta orsaken: de långa väntetiderna vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.

Därför hölls istället en omhäktningsförhandling där tingsrätten beslutade att ynglingen skulle vara kvar i häktet.

– NFC har ännu inte redovisat begärda analyser i ärendet, och det behöver också genomföras fler förhör. I månadsskiftet meddelade NFC att tiden för analys av aktuella prover uppgår till mellan sex och tio veckor. Därför begärde jag ock fick förlängd utredningstid till den 31 oktober, säger Petra Hedberg.

Vad säger 18-åringen i polisförhör?

– Han förnekar brott. Han medger visserligen att de haft kontakt, att han berört målsäganden men att han inte begått någon brottslig handling.

undefined
Skellefteå tingsrätt beslutade i början av oktober att 18-åringen ska stanna kvar i häkte i väntan på åtal och rättegång. Tidigast den 31 oktober väcks åtalet, men mycket tyder på att utredningstiden kommer att förlängas med flera veckor.

Vilken typ av prover väntar på analys av NFC i Linköping?

– Det handlar om DNA-undersökningar utifrån beröringar, alltså fysisk kontakt mellan de här två personerna samt ett fåtal föremål som skickats in för analys. Förutom NFC-analyserna och kompletterande förhör genomförs också en genomgång av en beslagtagen mobiltelefon. Man kan ändå säga att vi har kommit en bra bit i utredningen.

Att det sker en våldtäkt på en så öppen plats vid 20-tiden en söndagskväll i Skellefteå: hur ska man förstå händelseförloppet, hur långt pågick sexövergreppet och hur inleddes det hela?

– Det jag kan säga är att det görs gällande, när gärningen ska beskrivas, att det är en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är att jämställa med samlag. Några andra uppgifter kan jag inte lämna, svarar Petra Hedberg.

Men är det ett långt eller snabbt händelseförloppet där vid gångtunneln?

– Jag lämnar inga sådana detaljerade uppgifter innan alla inblandade har förhörts. Men jag kan säga att det finns en inledande kontakt som den misstänkte gör, och som sedan leder fram till hans agerande som rubriceras som en våldtäkt.

undefined
Polisen i Skellefteå har lagt ned ett omfattande utredningsarbete för att komma vidare i förundersökningen om överfallsvåldtäkten vid gångtunneln den 1 september.

Tidigt efterlyste Skelleftepolisen en man som dragit ett barn i en rullstol, som ett tänkbart och viktigt vittne till händelsen.

– Den personen har vi ännu inte fått kontakt med, därför kvarstår vädjan om att denne ska kontakta polisen, säger David Nyström vid Skelleftepolisens avdelning som bland annat utreder sexualbrott.

18-åringens advokat Fredrik Elveros säger till Norran:

– Min klient har samma inställning, han förnekar brott och motsätter sig att sitta häktad. I övrigt har jag inga andra kommentarer.

Men din reaktion på att väntetiderna på NFC kan göra att åtalet kan dröja ytterligare flera veckor?

– Vi hoppas detta blir klart så fort som möjligt, annars kommer ju frågan om ett fortsatt frihetsberövande att prövas löpande av tingsrätten, svarar Fredrik Elveros.

Fakta/Våldtäktsbrott

• Minimistraffet för våldtäkt är fängelse i tre år, och för grov våldtäkt är det minst fem års fängelse (maxstraffet är tio år). Straffet för våldtäkt mot barn, även grov våldtäkt mot barn, är detsamma.

• En våldtäkt behöver inte innebära ett fullbordat, vaginalt samlag. Det kan handla om andra sätt (fingrar, föremål). Grundläggande för att det ska bedömas som våldtäkt är att målsäganden inte velat delta i den sexuella handlingen. Ofta vid våldtäkter förekommer det olika slags former av tvång, våld, hot eller hot om våld. 

• Den första juli 2018 infördes två nya brott i sexuallagstiftningen, oaktsam våldtäkt samt oaktsamt sexuellt utnyttjande. Brottet oaktsam våldtäkt kan ge fängelse upp till 4 år.

Brottet oaktsam våldtäkt handlar om att den som utför sexbrottet inte har varit tillräckligt noggrann med att försäkra sig om att den andra personen deltagit frivilligt i en sexuell handling. I normalfallet kan det handla om att en flicka eller kvinna befunnit sig i en särskilt utsatt situation, till exempel genom berusning eller sömn, och har haft svårt att värja sig från angreppet.

Det är åklagarens uppgift att bevisa att den misstänkte förstått, eller borde ha förstått, att det sexuella umgänget inte var frivilligt.

• Under 2023 anmäldes 24 278 sexualbrott i Sverige, varav 9 476 rubricerades som våldtäkt. Men bara ett mindre antal anmälningar ledde till åtal och rättegång.

• I den Nationella trygghets­undersökningen för 2023 uppgav 3,8 procent av de tillfrågade, i åldern 16 till 84 år, att de utsatts för sexualbrott under det året. Det var en tydlig, fortsatt minskning sett till en positiv, nedåtgående trend sedan år 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!