Bedragarna slog till mot åldringen – fyra på morgonen

De två männen misstänks för bedrägeribrott mot åldringar i Skellefteå. De påstod sig komma från hemtjänsten och lurade till sig bankkort och kontanter. En äldre kvinna bestals på 50 000 kronor. ”Det här är verkligen fula brott”, säger polisens utredare Johan Karlsson.

Åldringsbedragare har slagit till i Skellefteå. Poliserna Ewa Öberg Öström och Johan Karlsson påpekar att det här är ”verkligen fula brott” och att man ”aldrig behöver öppna dörren för en främmande person”.

Åldringsbedragare har slagit till i Skellefteå. Poliserna Ewa Öberg Öström och Johan Karlsson påpekar att det här är ”verkligen fula brott” och att man ”aldrig behöver öppna dörren för en främmande person”.

Foto: Hans Berggren/Arkivbild

Skellefteå2023-05-31 12:22

Det var vid 17-tiden på tisdagen som två män greps i Skellefteå. De är misstänkta för grov stöld, bedrägerier samt för försök till bedrägeri riktade mot äldre personer.

Den ena mannen satt på onsdagen fortfarande anhållen efter beslut av åklagare. Den andre mannen är försatt på fri fot, men brottsmisstankarna kvarstår.

Männen, som är i 30-årsåldern, misstänks ha kontaktat äldre personer och då utgett sig för att vara från hemtjänsten.

De misstänkta kunde gripas tack vare gott polisarbete från en enskild poliskollega som engagerat sig i ärendet, uppgav polisen på sin hemsida på onsdagen.

Polisens utredare Johan Karlsson:

– Det första brottet inträffade tidigt på söndagsmorgonen, männen knackade på hos den äldre kvinnan vid fyra-tiden. De uppgav att de kom från hemtjänsten och de bar hemtjänstkläder. De misstänks för grov stöld, det försvann ett bankkort och kontanter.

undefined
Den 30-årige man, som misstänks för stöld- och bedrägeribrott mot minst två äldre kvinnor i Skellefteå, satt på onsdagen anhållen i polishuset.

– Den andra händelsen inträffade vid 13-tiden på tisdagen, även denna gång mot en äldre kvinna som bor i en lägenhet i Skellefteå och där männen sade sig komma från hemtjänsten. Vid den här grova stölden stals ett bankkort, därefter har det gjorts köp och tagits ut kontanter för 50 000 kronor vilket innebär flera bedrägeribrott, tillägger han.

Utredningsläget och kommentar till brotten?

– Tack vare den sammanlagda bevisningen har vi ett bra utredningsläge. Övervakningsfilmer har tagits in och det har gjort husrannsakningar. Och det här är verkligen oerhört fula brott, att uppge sig komma från hemtjänsten och utsätta äldre, försvarslösa människor för brott i deras egna hem.

Det kan finnas fler brottsoffer. Därför uppmanar polisen den som eventuellt blivit utsatt att kontakta polisen på telefon 11414 eller besöka polisstationen i Skellefteå.

Polisen Ewa Öberg Öström, som i ett stort antal år arbetat med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder, understryker att man aldrig är tvingad att släppa in en främmande person i sin bostad:

– Men om du får okända besökare: begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad. Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!