Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som det misstänkta mordförsöket inträffade i Skellefteå.
En man och en kvinna, båda i 35-årsåldern, greps och anhölls misstänkta för mordförsök i Skellefteå natten mot lördag.
Målsäganden, en man i 40-årsåldern, ska enligt samstämmiga uppgifter till Norran ha blivit knivskuren i halsen. Våldsbrottet inträffade i en lägenhet på Sjungande dalen.
Mannen fördes till Skellefteå sjukhus. Senare samma kväll beskrevs hans tillstånd av polisen som ”stabilt och inte livshotande”.
På lördagen var flera polispatruller på plats och det genomfördes olika utredningsåtgärder, däribland en brottsplatsundersökning.
En granne, som bor i huset där våldsdramat inträffade, berättade för Norran om att det misstänkta mordförsöket föregicks av bråk tidigare under kvällen.
– Han hade ett skärsår i halsen och blödde, säger hen om den man som fördes till Skellefteå sjukhus för vård.
Maria Linné, kommunikatör vid polisen, uppgav på lördagen att det under dagen hållits förhör med målsäganden, denne var alltså vaken och talbar.
Senare meddelade polisen att målsäganden fått lämna Skellefteå sjukhus.
Det finns kopplingar mellan offret och mannen och kvinnan som misstänks för mordförsöket, de är bekanta med varandra sedan tidigare, har också polisen bekräftat.
– Min klient har förhörts under lördagseftermiddagen, berättade i lördags advokat Fredrik Elveros, som utsetts till målsägandebiträde.
– Det var millimetrar från döden, sett till det våld han utsattes för. Jag kan också säga att hans hälsoläge är stabilt, några andra kommentarer vill jag inte lämna, tillade Fredrik Elveros.
Åklagare Perla Frohm leder förundersökningen där polisens avdelning för grova brott i Västerbotten ansvarar för det polisiära utredningsarbetet.
Grova brott-chefen Marcus Danielsson hänvisar till åklagare Perla Frohm, som vid 11-tiden gav följande besked till Norran:
– De två misstänkta sitter alltjämt anhållna och samma brottsrubricering kvarstår, försök till mord.
Finns det fler som misstänks för delaktighet i våldsbrottet, andra personer som på olika sätt hade en aktiv roll i mordförsöket?
– I nuläget är det två personer som sitter frihetsberövade, mer kan jag inte säga.
Vid 16-tiden gav Perla Frohm beskedet till Norran: hon hade då precis lämnat in två häktningsframställningar där hon yrkar på att Skellefteå tingsrätt ska häkta mannen och kvinnan, de är på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.
– Jag ser dubbla skäl för häktning: dels risken för fortsatt brottslighet, dels risken att de på fri fot kan försvåra utredningen, säger Perla Frohm.
Förhandlingarna hålls under tisdagen i Skellefteå.
Thomas Nyman, Umeå, är offentlig försvarare för den 35-åriga Skelleftekvinnan som misstänks för delaktighet i mordförsöket.
Nyman ger beskedet att hans klient förnekar brott.
Finns det några medgivanden, att hon var på plats i lägenheten när våldsdramat inträffade?
– Jag kan inte säga mer än att det här handlar om en händelse som enligt vår uppfattning kommer överraskande, och min klient har ingen del i det händelseförloppet, svarar Thomas Nyman.
Linnea Hettinger, Skellefteå, har utsetts till den 35-årige mannens försvarare.
Hon meddelar att hon just nu inte vill lämna några kommentarer, och att en inställning till brottsmisstanken i så fall får bli offentlig vid en kommande häktningsförhandling.
Frågan är då: hur ska man se på mordförsöket, hur ska man se på tryggheten för närboende på Sjungande dalen i Skellefteå?
– Jag har förståelse för att grannar och andra närboende upplever det som obehagligt när den här typen av grova våldsbrott inträffar. Men det ska påpekas att det handlar om en isolerad händelse inne i en bostad, och inte om en hotbild som riktats planlöst mot vem som helst som råkat passera, säger polischef Lars Westermark.
Vad har hänt i lägenheten?
– Jag har inte detaljerna, och det ska jag inte ha heller. Men det handlar ju om någon form av konflikt mellan de inblandade. Så här ser det ut i de här miljöerna i Skellefteå och på andra orter, många har bristande impulskontroll och ofta är man påverkad av droger, alkohol eller bägge, svarar Lars Westermark.