Så ska snön bekämpas vid kulturhuset

Det ska inte behövas någon snöröjning runt kulturhuset. Det blir markvärme på alla sidor, och i veckan var det dags för den stora platsen i söder. 4,5 kilometer slang ska fördela värmen.

Fredrik Karlsson, maskinförare på Skellefteå kommun, hjälper till när slangarna ska dras ut.

Fredrik Karlsson, maskinförare på Skellefteå kommun, hjälper till när slangarna ska dras ut.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-10-09 09:30

Lite drygt en vecka tar det för Tony Markström och Jimmy Brandt på Skellefteå kommun att göra hela anläggningen. De följer en ritning som gjorts av en konsult och lägger 25 slingor som vardera består av 180 meter slang. 

De är i en knallig orange färg för att synas bra när det händelsevis måste grävas i marken i framtiden.

– Men tanken är att grävningar ska dröja väldigt länge. Alla ledningar som ligger här under är nya. Vissa flyttades också och ligger under Kanalgatan, där de ska vara lättare att komma åt, säger arbetsledare Simon Andersson, NCC.

Slingorna är placerade så att varma och svala delar ligger blandat. På så vis ska hela den stora markytan vara jämnt uppvärmd när snö så småningom faller. 

Värmen ska komma från Skellefteå krafts fjärrvärmenät och omvandlingen sker i kulturhusets källare.  

undefined
Nu ska alkoholblandningen pumpas in i slangarna. Jimmy Brandt jobbar på nyanläggning inom Skellefteå kommun och är specialiserad på markvärme.

Slangarna ska nu fyllas med en spritblandning som finns i en stor behållare. En pump kopplas igång och det väntas ta cirka två timmar att fylla hela systemet av den ljusgröna vätskan. 

Tony Markström går runt bland slangarna och kollar så det inte läcker någonstans. Han lyfter i dem och känner om de är fyllda eller inte.

– Det känns på tyngden, säger han. 

När allt ser ut att fungera ska slangarna täckas av stenmjöl. Det är ett finkornigt grus som försiktigt ska skjutas på med en traktor medan Tony och Jimmy håller koll så att slangarna inte rubbas. 

När stenmjölet sedan kommit på plats håller konstruktionen för att köras på. Då ska platsen täckas av granitplattor.  

Sedan tidigare har markarbetarna lagt plattor mot husväggen, och när det var klart kunde kulturhusets huvudentré öppna. Öppnat har även Torggatan, så nu är det tillåtet att både gå och köra längs den enkelriktade gatan. 

Näst på tur att bli klart är den stora torgplatsen. Stolparna som ska hålla upp belysningen är på plats, och mellan stolparna ska det sedan monteras ljusslingor.

undefined
Arbetsledare Simon Andersson, NCC, provsitter kuberna som ska kläs in med trä och få ljusslingor. Sedan blir de sittplatser, och den som försöker köra på dem med bil kommer att bli förvånad över hållbarheten.

Kulturhuset ska skyddas från påkörning av bilar genom stora klumpar av betong. De är sedan länge nedgrävda, djupt ner i marken. Nu fattas att klä topparna med trä så att de blir trevliga sittplatser.   

I väster och öster ska det bli cykelställ under tak och det förbereds nu för gjutning av fundament.  

Markarbetena görs av NCC och sysselsätter elva personer. De jobbar kvar så länge vädret tillåter och fortsätter sedan under våren. 

undefined
Så ska det se ut när platsen är klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!