Nya tider för Däckskiftarna – möt britten Rick

Vintern är på väg, och vinterdäcken ska på. Många föredrar att byta däcken hemma, men vår familj hör definitivt till lägret som lämnar över jobbet till proffsen. Så – vi begav oss till Solbacken för att träffa den nye ägaren av Däckskiftarna, britten Rick Folkes.

Rick Folkes: "Folk häruppe ser mycket yngre ut".

Rick Folkes: "Folk häruppe ser mycket yngre ut".

Foto: Donna Richmond

Skellefteå2024-10-20 05:00

Det var löftet om ett bättre och mer balanserat arbetsliv som lockade Rick Folkes från England till Skåne år 2001. Våren 2024 tog Rick över Skellefteås franchise av Däckskiftarna, och han gör allt han kan för att det ska gå bra för företaget.

Vilka är de främsta skillnaderna mellan norra och södra Sverige?

– Vädret ändras snabbt häruppe, och det är riktigt spännande. Det för faktiskt med sig en hel del drama och det uppskattar jag.

Skiljer sig kunderna här i norr från de i söder?

– Ja, definitivt! Människorna här är helt annorlunda; de är mycket mer öppna och vänliga. I Skellefteå är det ett nöje varje dag att komma till jobbet för jag träffar så många trevliga, pratsamma människor.

undefined
Full rulle för personalen.

Några andra skillnader?

– En annan sak är att här ser folk mycket yngre ut. Många pensionärer kommer hit och några av mina kunder är runt 80 år. Jag träffade en 70-årig man tidigare som inte så äldre ut än 50. Så jag tror det är något i luften häruppe. Människor verkar friska, och det är ett skäl till att jag ser fram emot att jobba här i nästan ett halvår. Den där hälsosamma livsstilen kanske smittar av sig! 

Och skillnader när det gäller vintern?

– När vintern kommer går folk i södra Sverige i ide. Här i norr går de istället ut och njuter av naturen. Med det sagt, passar det antagligen inte alla. Jag känner flera britter som flyttat hit men som tyckt att det varit lite för mycket och lämnat för södra Sverige. 

undefined
Rick Folkes: "Folk här uppe går ut och njuter av naturen".

Skulle du kunna bo här?

– Oh, absolut.  Du vet, här har folk en annan syn på livet. Jag menar, en anledning till att jag startade företag här var att göra en livsförändring och få mer ledigt för att kunna njuta av somrar och vintrar. Det här är en perfekt plats för det.

Hur skiljer sig arbetslivet mellan England och Sverige?

– Reglerna i Sverige är mycket tydligare. Det tar lite tid att anpassa sig till kulturen här, men när du väl har gjort det kommer reglerna att ge dig en känsla av trygghet. Till exempel Skatteverket - du vet att om du fyller i dina formulär i tid så ordnar det sig och det är bra att det inte finns några gråzoner. Och till 99 procent kommer arbetslivet i andra hand efter privatlivet - familjen kommer först. Jag tycker att det är fint att svenska företag generellt är väldigt måna om att de anställda ska ha det bra.

undefined
Rick Folkes: "I Skellefteå är det ett nöje varje dag att komma till jobbet för jag träffar så många trevliga, pratsamma människor".
undefined
xx
undefined
Rick Folkes: "Folk häruppe ser mycket yngre ut".
undefined
Rick Folkes: "Vädret här ändras snabbt, och det är mycket spännande".
Ricks däcktips

1. Förvaring: Däck ska aldrig förvaras ute i det fria, ens under ett skydd, oavsett väder. Det bästa är en miljö som är mörk, sval, torr och lätt ventilerad. En källare är idealet men var noga med att skydda däcken från värmekällor och undvik extrema temperaturer som ett kallförråd eller ett kallt garage.

2: Däckens livslängd: Många gör misstaget att kontrollera däckdjupet som en indikator på om ett däck behöver bytas ut eller inte. Indikatorn i slitbanan är definitivt ett tecken på när däcket behöver bytas ut, men man bör vara särskilt uppmärksam på däckets ålder eller ”prick”. Detta visas som en fyrsiffrig kod som anger vecka och sedan tillverkningsår. Ett typiskt sommardäck håller i 5–6 år och ett typiskt dubbat vinterdäck i 4–5 år. Efter denna tid blir däcken hårda (beroende på hur de förvaras). För sommardäck kan detta förlänga bromssträckan och skapa vattenplaning. För vinterdäck kan detta leda till en väsentlig förlust av grepp, särskilt vid isiga förhållanden.

3: Däckkvalitet: I norra Sverige ska du köpa ett däck av medel- till premiumklass. Billigare däck försämras snabbare, är mer känsliga för härdning och håller kanske inte mer än 2–3 år. De är därför en falsk ekonomi. Det är mycket bättre att köpa ett medelklassdäck som håller i 5–6 år om det sköts väl. Premiumdäck är ett måste för dem som kör många mil och vill förlänga däckets livslängd så länge som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!