Klockan 15:00 på torsdagskvällen blir ett historiskt klockslag i Sara kulturhus, ja hela Skellefteås, historia. Då kan besökande nämligen för första gången någonsin beställa mat i någon av kulturhusets tre lyxiga restauranger – och de första hotellgästerna kan då checka in.
Norran fanns också på plats när de första gästerna anlände till hotellet, om än drygt fem timmar för tidigt. Det var advokatbyrån Kaiding som de närmaste dagarna samlat anställda från hela Sverige för konferens och hotellvistelse i kulturhuset. När de klev in i hotellobbyn gratulerades de av hotellpersonalen som de första gästerna.
På samma våning, bara ett tiotal meter från lobbyn, pågick samtidigt ett febrilt arbete för att få till det sista i restaurangen Paolo’s där restaurangchefen Jessica Spetz tog emot och berättade varmt om känslorna inför öppningen:
– Det känns hur bra som helst även om man börjar bli riktigt nervös, säger hon och skrattar till.
Berätta, hur är maten här och vad kommer finnas på menyn?
– Maten här är superbra, det är jättegoda och härliga rätter med bra råvaror. Det är en super-italiensk meny med pasta, pizza och sen har vi även pinsa som är vad en pizza ursprungligen var och vi kommer erbjuda en äkta sådan.
Vad utmärker en pinsa?
– Den är lite avlång, inte rund som pizzan nu för tiden är, med napolitansk pizzadeg och sen är det massa gott på.
För att få till kvaliteten och smakerna har Paolo’s flugit in en kock direkt från Italien för att se till att all matlagning sker på äkta italienskt vis.
Paolo’s har för närvarande drygt 70 sittplatser på bottenplan i Sara kulturhus men när kylan bytts ut till vår- och sommarvärme kommer restaurangen även att ha en lika stor uteservering.
Fyra våningar upp återfinns nästa restaurang och när Norran kliver in i den stora lokalen blir det påtagligt att det här kommer serveras mat som för tankarna till Norrland. Inredningen går i trä- och naturfärger. ”Mandel” har satsat hårt på att vara präglat av naturen, och utöver á la carte-menyn vid middagstid kommer Mandel även att servera frukost till hotellgästerna samt lunch för konferensdeltagare.
Carina Brydling är ”food and beverage-manager” på restaurangen och hon berättar om de olika menyerna:
– Vi har satsat hårt på vår frukostmeny för att den verkligen ska kännas norrländsk och därför har vi till exempel satsat på sirapsbröd, det har alltid varit sötare bröd här uppe. Sen jobbar vi även med fjällfilen som kommer serveras i burkar med bärmos, våra egna granolor och vi har även bryta så man kan få en riktig ”bruttu”.
– Sen kommer vi servera vissa delar av frukosten till borden, utöver frukostbuffén som kommer vara uppdukad.
Carina Brydling är ett välkänt namn inom branschen och en riktig stjärnvärvning av the Wood Hotel – hon har skrivit flera kokböcker, tävlat i kocklandslaget samt varit med i ”Kockarnas kamp” i TV4.
Hur kunde du hamna här uppe?
– Jag har en koppling till Västerbotten då min mamma kommer härifrån, och jag älskar allt med det lokala som man skapa här. Det här ligger mig faktiskt väldigt nära hjärtat. Min roll heter ”Food and Beverage-manager” vilket gör att jag har ansvar över all mat och dryck. Hade jag fått frågan om att få samma jobb i Stockholm hade det nog inte lockat lika mycket som det här, för det här är något jag verkligen brinner för. Och det här huset är ju verkligen magiskt.
Kan du inte berätta lite om á la carte-menyn också?
– Självklart, kvällskonceptet har vi ju jobbat hårt på och det är här konceptet ”Mandel” kommer in och då syftar vi ju på mandelpotatis. Där kommer rätter som pölsa in, och det är pölsa på vårt sätt – det är inte”kloffs” upp på tallriken utan det serveras på vårt sätt. Sen kommer det vara palt, så klart.
– David Åberg, som är hotelldirektör här, sa till mig att ”det kommer inte in en plankstek på det här stället för det är vad de äter i Skellefteå” men det har det gjort och vi kommer leverera en uppdaterad version av den plankan.
Med ett värmande skratt från Carina lämnar vi Mandel och åker upp till den 19:e våningen, drygt 65 meter upp i luften, där Skellefteås nya lyxrestaurang Miss Voon nu öppnar. En restaurang med drygt 70 sittplatser och magisk panoramavy över hela Skellefteå.
När Norran är på besök pågår det fortfarande ett febrilt arbete för att få ordning på restaurangen innan öppning 17:00 på torsdagsaftonen, då samtliga platser varit fullbokade sedan en tid tillbaka. Miss Voon finns redan i Stockholm och Uppsala, och därifrån har personal flugits upp till Skellefteå för att tillsammans med den nyrekryterade personalen samarbeta under de första veckorna.
I baren står Linda Lundman, restaurangchef, och förbereder tillsammans med den unga hovmästaren Hibret Abadi, 19.
Med bara några timmar kvar till öppning berättar båda att de pirrar av nervositet:
– Ja, men på ett bra sätt. Det är superkul för vi har verkligen jättebra stöttning från Uppsala och Stockholm. Konceptet är ju helt magiskt, så det här känns superbra. Jag är så himla taggad för att få öppna i kväll.
Linda kommer närmast från Pinchos där hon också var restaurangchef.
Då är frågan, är det bättre utsikt från Pinchos eller härifrån?
– Utsikten är väl lite bättre här, haha. Nej, men oavsett vilken restaurang man kommer ifrån så kan den inte tävla med utsikten härifrån för den är ju helt fantastisk.
Baren är placerad intill de stora fönstren och utsikten är påtaglig från placeringen 65 meter ovan mark – kanske inget för den höjdrädda?
– Jag tycker ändå inte det är någon fara med höjden, för det är dubbla glas så man tänker ändå inte på det.
Med sig från Pinchos fick Linda den 19-åriga Hibret Abadi som blir hovmästare på Miss Voon.
– Det känns jättekul, jag är lite nervös men det får man väl vara.
Vad kommer dina arbetsuppgifter bli?
– Lite blandat nu i början, jag kommer få lära mig av andra som jobbar här för att bli en bra hovmästare.