– Många har redan placerat ut sina uteserveringar i år. De ska inte behöva ändra dem i år utan få en chans att bygga om, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunens kvalitetsprogram för uteserveringarna har varit en långbänk inom politiken. De nådde kommunfullmäktige 2016 och återremitterades. Sedan nådde de kommunstyrelsen med samma resultat.
Vill behålla de stränga reglerna om uteserveringarRiktlinjerna för uteserveringar klubbades i mars i tekniska nämnden. Nu har den även passerat kommunstyrelsens arbetsutskott som ställde sig positiva till förslaget. Frågan är om förslaget går igenom den här gången när den når högsta politiska instans.
I stort sett alla måste byta ut sina staket till nästa år.
Många yrkanden
S tryckte vid tisdagens sammanträde på att man anser att enhetliga uteserveringar är att föredra, att alla får samma regler att följa och att de även tagits fram för att ambulans och räddningstjänst ska kunna ta sig fram, liksom personer med funktionshinder.
Oppositionens Andreas Löwenhöök (M) hade däremot med sig tre sidor med yrkanden vid tisdagens sammanträde.
– Riktlinjerna är alltför detaljrika. Vi måste ha förtroende för näringsidkarna. Vi tycker inte man ska komma och peta i exempelvis färgen på staketen, eller hur man anpassar möblerna. Jag kan konstatera att nio av tio krögare måste byta ut sina staket till nästa år. Vi ställer oss också frågande till vissa inskränkningar på utrymmen, säger han.
Det blev votering i frågan i arbetsutskottet. Fem röstade ja, S plus V. Moderaterna röstade för sina ändringar av förslaget och L avstod från att rösta.
Här kan du läsa mer om riktlinjerna: