Socialnämndens resultat för 2022 landade på nästan minus 2,18 miljarder kronor. Under socialnämnden finns 3 650 anställda. Under en ”vanlig dag” ansvarar de för bland annat 2 000 invånare med hemtjänst, 1 150 med funktionsnedsättning, 850 som får omvårdnad på vård och omsorgsboende, 500 som få försörjningsstöd och 100 barn i familjehem.
– Vi står inför en del utmaningar, säger Iosif Karambotis.
En av utmaningarna är nya regler för dygnsvila. Från den 1 oktober ska personalen ha elva timmars vila.
– Vi är osäkra hur mycket mer det innebär i kostnad, men vi måste öka grundbemanningen.
– Idag har vi exempelvis pass som slutar 22.00 och sedan börjar man om 07.00. Här måste man anpassa till nya scheman.
Ofta jobbar man också långa helgpass för att minska antalet helger man måste till jobbet. Idag jobbar man fem av tolv helger.
– Vi behöver mer personal för att klara schemaomläggningarna. Men vi ser inte det här som en inskränkning i målet som är att man bara ska jobba var tredje helg.
Andra fördyrande orsaker finns i inflationen som innebär kostnadsökningar, satsningen på sommarbemanning, löneökningar som kan landa på sju procent och att kontaktpersoner inom omsorgen måste från den 1 juli vara undersköterskor.
– Vi måste ta allt i beaktande. Största utmaningen är kompetensförsörjningen, vi genomför en rad olika åtgärder inom rekryteringen. Får vi tag i nya som är intresserade kan vi erbjuda anställning.