Norran har kartlagt hur långt arbetet kommit på de olika järnvägssträckorna från Dåva till Skellefteå. En nyhet i Skellefteå är att en helt ny järnvägsplan ska tas fram från Skellefteå C och cirka två kilometer västerut genom staden mot Myckle.
– Det är för att vi ska kunna höja kapaciteten med ett dubbelspår så att vi kan starta sträckan Umeå till Skellefteå och samtidigt ha igång Skellefteåbanan. Noderna i järnvägsnätet tenderar att bli flaskhalsar, säger Maria Erlandsson, projektledare för Norrbotniabanan genom Skellefteå kommun.
Arbetet är precis i uppstarten och just nu arbetar de med att ta fram ett samrådsmaterial.
– Vi hoppas kunna ha ett fysiskt samråd till hösten.
Hon kan inte säga så mycket om planeringen annat än att det precis som österut finns mycket bebyggelse nära järnvägen och att väg 95 också ligger nära järnvägen. Dessutom kommer broar att behöva förstärkas och bytas ut. Buller och vibrationer är en annan viktig fråga.
– Det blir minst lika komplicerat som den andra delen genom Skellefteå, säger hon.
Anledningen till att Trafikverket sätter igång nu är att den här delen också måste byggas i samband med övriga delar som planeras söderöver.
– Det blir en ganska tajt tidsplan för att hinna ikapp.
Utöver den järnvägsplanen finns det sex andra längs sträckan Dåva–Skellefteå C. Arbetet med dem pågår parallellt och Trafikverkets målsättning är att skicka in samtliga sex planer för fastställelse i höst. Nästa steg blir att börja detaljplanera ner till skruvnivå. Och det gör de trots att planerna inte är fastställda.
– Vi måste jobba parallellt annars kan vi tappa många år när inget händer. Vi får ta den risken. Planer kan överklagas och det kan dra ut på tiden, säger Trafikverket Helena Westberg, projektledare för Norrbotniabanan genom Robertsfors.
Planen är att bygget av banan från Dåva och norrut ska börja 2024.
– Var vi börjar kommer att styras av det som är tidskritiskt och det som behövs för logistiken. Det blir att lägga ett pussel. I dagsläget kan vi inte säga exakt var vi börjar men exempelvis kan vi behöva börja tidigt med de två broarna över E 4 i Ånäset – för att de tar tid att bygga och för att vi kan behöva använda dem, säger Helena Westberg.
Enligt Maria Erlandsson är det mycket som ska samordnas med Skellefteå kommun på sträckan genom centrala Skellefteå. Den delen kommer också att ta lång tid att bygga.
– Troligtvis är det den delen vi kommer att börja bygga, säger hon, men tillägger också att det kommer att pågå byggen på jättemånga ställen längs banan samtidigt.
– Även bron över Skellefteälven är ett av de första projekten som påbörjas.
Enligt Helena Westberg och Maria Erlandsson håller tidsplanen för banan.
– Det rullar på är vårt budskap och det känns bra nu att börja med bygghandlingarna, säger Maria Erlandsson.
För Skellefteå kommun innebär banan att 20–30 detaljplaner måste upphävas och nya tas fram som tillåter en järnväg. Kommunen arbetar även med resecentrum vid Bureå och vid Skellefteå C.
Det handlar för tillfället mest om att skapa trygghet och tillgänglighet, mindre om hur byggnaderna ska se ut. På båda platserna är det fokus på att begränsa barriäreffekten av banan och att skapa bra passager. I Skellefteå har det varit särskilt svårt längs en längre del av banan på grund av höjdskillnader och att det är trångt.
I Bureå är det klart var infarterna blir till stationen, men parkeringar, busshållplatser och sammanlänkningen till Bureå samhälle funderar kommunen vidare på.
– Bureå resecentrum ska koppla till centrala Bureå på ett bra sätt, säger Lisa Gahm, projektledare för Norrbotniabanan vid kommunen.
Det händer nu
Järnvägsplan 01 Umeå–Dåva
Bygget pågår och ska vara klart 2024
Järnvägsplan 02 Dåva–Gryssjön
Planen är ute på granskning till 14 juni. Efter granskning ska planen tillstyrkas av länsstyrelsen. Efter det kan den skickas in för att fastställas. Nästa steg är att ta fram bygghandlingar i detalj.
Järnvägsplan 03 Gryssjön–Robertsfors
Planen har varit på granskning i vår och nu ska Trafikverket bemöta yttranden innan planen skickas till länsstyrelsen. Ett projektkontor håller på att byggas upp i Umeå för att hantera sträckan genom Robertsfors kommun.
Enligt projektledare Helena Westberg är det inte tekniskt komplicerat att bygga sträckan men längden är en utmaning då banan är fem mil lång. ”Det handlar bland annat om att få till logistik och massahantering så att vi flyttar massor så kort som möjligt.”
Järnvägsplan 04 Robertsfors–Ytterbyn
Planen är inne hos länsstyrelsen för att tillstyrkas. Enligt Helena Westberg kan besked komma innan midsommar. Parallellt arbetar de med att ta fram förfrågningsunderlag för att skicka till projekterande leverantörer före semestern.
Det är Robertsfors kommun som bygger resecentrum i Robertsfors. Det handlar om byggnader, angörande gator, parkeringar och busstation. Trafikverket bygger plattformar, uppgångar och informationssystem.
Järnvägsplan 05 Ytterbyn–Grandbodarna
Planen har lämnats in för fastställelse. I höst är det tänkt att Trafikverket ska börja ta fram bygghandlingar.
Järnvägsplan 06 Grandbodarna–Södra Tuvan
Här har de jobbat med granskningssynpunkter och gjort mindre justeringar av banan. Nu ska även den planen skickas in för fastställelse tidigt i höst. Samtidigt startar arbetet med bygghandlingar.
I denna plan ingår även en station i Bureå. Men det är kommunen som står för själva byggnaden vid stationen, liksom ytor för buss, taxi, cykel– och bilparkering.
Järnvägsplan 07 Södra Tuvan–Skellefteå C
Den 10 juni påbörjas en granskning av planen. Alla får komma med synpunkter och planen kommer att finnas tillgänglig digitalt hos Trafikverket, i kommunhuset i Skellefteå och hos Trafikverket. Även här kommer bygghandlingsprojektet att starta upp inom kort.
Järnvägsplan 08 Skellefteå C–Västerut
Trafikverket med att ta fram ett samrådsmaterial och planerar hålla samråd i höst.