Ny anställningsform ska behålla arbetskraft i Skellefteå

Skellefteå kommun inför en ny tillfällig anställningsform.
Det meddelades på en pressträff i stadshuset på onsdagen.
Planen är att få EU- och tredjelandsmedborgare i arbete.

En ny anställningsform införs i början av 2025.

En ny anställningsform införs i början av 2025.

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-12-18 13:26

Anställningsformen introduceras i början av 2025 och kallas språk- och introduktionsanställning. Den har tagits fram inom ramen för krisgruppen som kommunen aktiverade efter Northvolts stora varselbesked tidigare i höst.

De är heltidstjänster och innehåller utbildning i svenska samt en introduktionsplan med handledning. Det är krav på engelska samt diverse kompetenskrav kopplade till anställningarna.  

– Språk- och introduktionsanställningarna är ännu en aktivitet i raden som ska underlätta för utländsk arbetskraft att få fortsatt arbete i Skellefteå, men är också ett bra sätt för kommunen att hantera den rådande kompetensbristen, säger Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

undefined
Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Planen är att anställningarna ska finansieras via det extra utjämningsbidrag som kommunen fått från staten inför 2025. Bidraget har delats ut på grund av Skellefteås stora befolkningstillväxt.

– Skellefteå kommun jobbar intensivt med att stötta, hjälpa och hitta lösningar framåt för både individer och arbetsgivare. Eftersom de som utbildas inom något av spåren inte är knutna till kommunen på något sätt kan dessa kompetenser mycket väl komma till nytta även för andra arbetsgivare, även om vårt fokus naturligtvis är kommunen, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Fakta

Tillfälliga anställningsformer:

Spår 1 riktar sig till EU-medborgare. Det utgår från det så kallade BEA-avtalet – bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser. Syftet med avtalet är att stärka arbetstagarens möjligheter att få en reguljär anställning som efterfrågas på arbetsmarknaden, och att därigenom minska arbetslösheten. Då anställningarna erbjuds till EU-medborgare är inte det statliga försörjningskravet på 28 500 kr relevant i sammanhanget.

Spår 2 har krav på universitets- eller högskoleutbildning och riktar sig till både EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Det grundar sig på ett annat kollektivavtal, BAL – bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning. Där kommer lönen att vara högre än försörjningskravet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!