Måste ha lärlingar för att få bygga åt kommunen

Bolag som får bygga åt Skellefteå kommun ska ta emot lärlingar, har kommunfullmäktige bestämt. Nu hoppas Daniel Envall att fler unga snickare ska kunna ta ut yrkesbevis.

Daniel Envall (t v) besöker Anderstorpsgymnasiet och pratar med läraren Roger Lundgren. Daniel kämpar för fler lärlingsplatser medan Roger tycker det ser bra ut för skolans tidigare elever.

Daniel Envall (t v) besöker Anderstorpsgymnasiet och pratar med läraren Roger Lundgren. Daniel kämpar för fler lärlingsplatser medan Roger tycker det ser bra ut för skolans tidigare elever.

Foto: Privat

Skellefteå2021-10-12 06:00

Daniel sitter i fullmäktige för socialdemokraterna och hade gjort motionen. Han är också ombudsman i Byggnads Västerbotten och vet att ungdomar har svårt att få lärlingsplats sedan de gått ut gymnasiet. 

– Lärling är man i tre år, och kan därefter ta ut yrkesbevis. När man börjar öppnas en digital lärlingsbok där arbetsgivaren ska notera tiden man har arbetat. Totalt öppnar 65 procent av de som gått Skellefteås byggutbildningar en bok, men bara 50 procent slutför lärlingstiden och tar ut yrkesbevis.

– Det är för låg andel och det är synd att de inte stannar i yrket. Jag förstår att några vill satsa på annat. Men bortfallet är för stort och det beror bland annat på att ungdomarna inte får lärlingsplatser, säger Daniel Envall.  

– Vissa bolag vill bara ha folk med erfarenhet; 30-40-åringar som är självgående och utan krämpor. Med det synsättet kommer ju inga nya in i yrket.

Därför skrev han förslaget om att bolag måste ha lärlingar för att få ta uppdrag åt kommunen. 

– Det behöver inte vara en lärling på just det kommunala bygget, men bolagen måste kunna redovisa att de på något av sina byggen har lärlingar.

Fullmäktige bestämde att kommunen ska kräva lärlingar där det är relevant och lämpligt. Support och lokaler får därför avgöra från fall till fall. De vill kunna ge uppdrag till små bolag utan lärlingskrav och de vill inte kräva lärlingar när kommunen upphandlar rivning och sanering. 

– Jag är glad att motionen antogs och jag kommer att följa upp att riktlinjerna följs. För övrigt anser jag att även små bolag ska klara att ha en lärling. De är trots allt färdigutbildade och har gått gymnasiet i tre år, säger Daniel. 

Roger Lundgren är lärare på byggprogrammet, Anderstorpsgymnasiet. Han säger att det brukar gå bra för skolans elever att hitta lärlingsplatser, men har hört att det kan vara svårare för den som gått andra skolor.

– Mycket handlar om kontakter. Jag brukar kontakta mina gamla elever och be dem vara handledare när vi ska ha ut elever på praktik. Den som sköter sig har sedan god chans att få bli lärling. 

Roger Lundgren tycker det är bra med ökade krav. Men han understryker att de allra flesta av stans byggbolag är bra på att ta emot ungdomar, både som praktikanter och som lärlingar. 

Fotnot: Den som är lärling börjar med 70 procents lön och den ökar sedan successivt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!