Nya kockar är på G – Utbildar sig i Skellefteå

Det är full aktivitet i köket. På skärbrädor ligger laxfileér, i kastruller puttrar lök. En elev skär grönsaker, en annan river citronskal och läraren, Stellan Näslund, instruerar och coachar. ”Utbildningen är viktig för Skellefteås restauranger”, säger han.

Filmon Solomon har siktet inställt på yrke som kock.

Filmon Solomon har siktet inställt på yrke som kock.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2025-01-22 18:00

Hösten 2024, närmare bestämt i augusti startade Medlefors Folkhögskola restaurangutbildning i Skellefteå. Nu är skolans sex elever inne på sin andra termin. 

Det var när Skellefteå kommun tog beslut om att inte starta kockutbildningen i egen regi, som Medlefors Folkhögskola tog över – och drog igång en egen: Restaurang & Livsmedel. 

Eleverna är helt eniga om att utbildningen behövs i Skellefteå och de är supernöjda över att den blev av. 

– Jag har alltid älskat att baka och att laga mat och det är viktigt för Skellefteå att ha en kock-utbildning, säger eleven Tuwa Myrén. 

Hon säger också att hon vill stanna i Skellefteå efter utbildningen och att hon redan har fått in en fot i branschen. 

– Jag är brunchkock på Kork Vinbar och jag fick jobb där efter att jag hade börjat den här utbildningen, förklarar hon. 

Hennes framtida dröm är att jobba på en Michelin-restaurang, men först ska hon genomföra utbildningen. 

Hon tycker att själva uppläggningarna av mat är bland det roligaste. Den här dagen står fisk på menyn och dofterna börjar sprida sig i köket. 

– I dag gör vi inkokt lax med glaserad rova och friterad salladslök, säger läraren Stellan Näslund. 

undefined
Filmon Solomon har siktet inställt på yrke som kock.
undefined
Eleverna gör allt från grunden.
undefined
Stellan Näslund är yrkeslärare vid utbildningen.
undefined
Tuwa Myrén har redan jobb – på Kork Vinbar.
undefined
Meja Rönnblom och Tuwa Myrén är två elever vid kockutbildningen.
undefined
Meja Rönnblom visar knivväskan som eleverna får.
undefined
Meja Rönnblom tar hand om grönsakerna.
undefined
”Vi gör allt från grunden”, säger yrkesläraren Stellan Näslund.

Han har tidigare själv arbetat som kock på olika platser runt om i landet och ser bara fördelar med utbildningen. 

– Det behövs utbildade kockar i branschen, både i privat och i offentlig sektor och branschen i Skellefteå är öppen för att ta emot våra elever, säger han. 

Stellan förklarar att man gör allt ifrån grunden. När maten serveras passar de på att diskutera råvaror, upplägg, vad som blev bra och vad som kunde gjorts bättre. Learning by doing, så att säga. 

Medlefors elever varvar teori med praktik och de har redan hunnit göra sin första praktikperiod. Delar av utbildningen sker också i skolans eget kök, Spisa, vilket Stellan tycker är superbra. 

– Vi har hunnit vara med och göra julbord där och lite annat också, säger han. 

Studierna handlar inte bara om professionell matlagning, utan även om hantering av olika typer av livsmedel, förvaring, hygien, ekonomi, bakning, dukning, näringslära, specialkost, ansvarsfull alkoholhantering, servering och mycket annat. Allt som behövs för att kunna driva egen restaurangverksamhet eller för att jobba inom branschen. 

Filmon Solomon har också valt att hoppa på utbildningen, det är något han sett fram emot länge. 

– Jag är väldigt taggad, det här är en dröm för mig att bli kock och jag tror att det finns goda chanser för mig att få jobb, säger han och fortsätter riva citronskal. 

Utbildningen spänner över tre år och vid examen kommer eleverna att ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier och kan, dessutom, titulera sig som bland annat kock. 

Andreas Karlsson, biträdande rektor vid Medlefors Folkhögskola säger att allt kring utbildningen fungerar bra. 

– Vi fick även till en bra start när vi hittade Stellan Näslund som pedagog, säger han. 

Han tycker också det var positivt att starta med en liten grupp i första skedet för man ligger på ett minimum. Skolans tanke är också att det ska bli en permanent utbildning. 

– Vi gör inte det här bara för vår egen skull, utan också för Skellefteås skull. Kock är ett bristyrke och det känns viktigt att det finns en restaurangutbildning här och vårt samarbete med Skellefteå kommun och branschen känns avgörande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!