Nya grepp för att utveckla träindustrin i Västerbotten

Inom träindustrin råder det, liksom inom många andra industrier, kompetensbrist. Här gäller det att ha en obruten kedja av utbildningar från gymnasiet till högskolan. I Skellefteå är det på gång en hel del nya grepp inom detta område.

"Det är viktigt att det finns utbildningar på alla nivåer i träbranschen", säger Lars Engman.

"Det är viktigt att det finns utbildningar på alla nivåer i träbranschen", säger Lars Engman.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-10-23 09:00

Träbransch Norr är ett utvecklingsbolag som funnits i Västerbotten sedan år 2000. Bolaget ägs av Västerbottens träföretag och har uppdraget att initiera projekt och aktiviteter som utvecklar träindustrin i länet. Sedan 2013 arbetar Lars Engman som verksamhetsledare för Träbransch Norr.

– Då fanns det 118 träföretag i Västerbotten. Idag uppgår de till 100 men omsättningen har inte förändrats nämnvärt. 2020 låg den på cirka 8,5 miljarder kronor. De företag som finns kvar och som tillkommit har utvecklats bra, berättar han.

undefined
Norsjö Trä är ett av de expansiva företagen i Norsjö. David Forsell är en av medarbetarna där.

Av dessa 100 träföretag huserar 95 procent ute på landsorten i länet.

– Träindustrier finns i alla kommuner i Västerbotten och större kluster finns i Norsjö och i Burträsk.

Totalt arbetar 2 600 personer inom träindustrin i Västerbotten och det finns jobb för många fler.

– Det är viktigt att det finns utbildningar på alla nivåer i träbranschen. Att man i Skellefteå valde att pausa det industritekniska programmet på Baldergymnasiet i år var inget bra beslut. Men det kommer i alla fall tillbaks 2022 vilket var nödvändigt med tanke på kompetensbristen inom all industri här, säger Lars Engman.

Vux-utbildningar för den som vill arbeta inom träindustrin är också mycket viktiga, liksom Yrkeshögskolan och de högskoleutbildningar som finns på Campus Skellefteå. Dessutom genomförs skräddarsydda arbetsmarknadsutbildningar för träindustrin.

undefined
Av de 100 träföretagen i Västerbotten huserar 95 procent ute på landsorten i länet.

– Detta är en hel kedja av utbildningsmöjligheter på olika nivåer för träindustrin.

Lars Engman lovordar skapandet av T2 College 2016 där studerande på alla nivåer i kedjan kan öva sina färdigheter på träbearbetningsmaskiner som svarar mot träindustrins behov. 

Han berättar att det håller på att bildas en maskinstiftelse som ska se till att utrustningen som finns på T2 College är den allra vassaste på marknaden så att eleverna och de företag som har behov av kompetensutveckling får arbeta med rätt grejer.

Träbransch Norr och Vux står i startgroparna för att tillsammans starta digitala utbildningar på 20 veckor i hela länet där eleverna även studerar en dag hos T2 och två dagar arbetar praktiskt hos ett värdföretag på hemorten, medan de teoretiska ämnena levereras digitalt.

– Dessa utbildningar ska bland annat genomföras i Skellefteå, Burträsk, Norsjö, Vindeln och Lycksele, avslutar Lars Engman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!