Det är ett udda drag av en hög chef inom kommunen, och det finns fler saker hon vill göra på ett nytt sätt.
Vård och omsorg dras med stora problem. Det handlar om sparkrav, senaste rapporten visar att verksamheten Linda Dehlin ska styra över går rejält back. Norran har flertalet gånger rapporterat om problemen att hitta personal.
– Det är jättetufft att se och förstå att det inte finns de medarbetare och den kompetens vi behöver för att medarbetarna inte ska behöva jobba övertid eller inte få ledigt.
Hon tillägger:
– Tyvärr blir det mycket fokus på vad som inte fungerar och när det är så är det svårt att få en yrkesstolthet. Det finns även det som fungerar bra.
Hur ska ni locka mer personal?
– För det första ska alla anställda inom vård och omsorg inte göra alla arbetsuppgifter. Vi håller på att ta reda på vem som ska göra vad. Vi måste ha fler typer av yrken inom vård och omsorg.
Därför startar nu ett projekt där man ska anställa personer för att städa lägenheter och plocka andra, inte vårdnära, sysslor från omsorgspersonalen. Samtidigt ska arbetet undersköterskor och sjuksköterskor utför renodlas.
– Undersköterskor ska kanske inte köra ut matlådor till exempel.
Hon påpekar att ledarskapet också är väldigt viktigt. Därför satsar de på introduktionsprogram för nya chefer.
En ny kategori av samordnare ska också stötta enhetschefer med sådant som går att delegera, exempelvis visst administrativt arbete.
– Vi vill inte ha ledare som fastnar bakom en skärm. De ska vara i verksamheterna och se vad som händer.
Hon påpekar att mätningar visar att många enheter trivs och att mycket fungerar bra.
– Vi behöver identifiera vilka som har det tuffast och satsa där.
Schemaläggningen har också kritiserats i omgångar.
– Det viktigaste är känslan att kunna styra arbetstiden och möjligheten att få ett individuellt schema. Vi vill ligga så nära det som möjligt. Det ska finnas mer möjlighet att påverka men det måste även finnas balans. Vi måste vara schemalagda när brukarna behöver oss.
Norran har tidigare rapporterat om anhörigas kritik mot inkompetent och oengagerad personal som kollar ner på sina mobiler samt språkförbistring.
– Jag kan inte förneka bilden. Vi är en stor organisation med 2 000 medarbetare och det kommer alltid att finnas ett spann. Därför är det också viktigt att få en bra introduktion och handledning så man får en känsla för hantverket. Självklart vill jag jobba mer med introduktion och inskolning.
Hon får själv in synpunkter från anhöriga.
– Det sker någon gång per vecka att någon vill framföra sina erfarenheter. Jag föredrar att ha fysiska möten och att prata i telefon framför mejl.
– Bakom varje missnöjd anhörig finns också en omtänksam person. Kritiken handlar om oro för den anhöriga, tillägger hon.
Hur skulle du beskriva dig själv som person?
– Jag är positiv och engagerad och går igång på det mesta.
Det låter som ett recept för att bli utbränd?
– Jag tror jag har en strategi eller personlighet som gör att jag inte far illa. En sak jag brukar göra är att börja dagen före jobbet med en promenad där jag planerar upp dagens jobb, säger hon.
Hon tillägger:
– Det är såklart mycket att göra, men jag brinner så mycket för jobbet och vi är också många i det här. Jag är inte ensam. Jag får försöka göra det jag kan i det hela. Så är jag nog ganska förlåtande mot mig själv.
Linda Dehlin har arbetat med ledarskap de senaste tio åren. Hon sökte också aktivt sin nuvarande tjänst
– Jag ville testa det här. Att få möjlighet att utveckla verksamheter och se andra växa. Jag ville bli en del av lösningen och strategin och kände att jag hade mer att ge. Engagemanget gjorde att jag ville vara med och påverka. Nu kan jag arbeta med helheten och närmare politikerna.
Hur är du som ledare?
– Jag är inte allsmäktig utan en ledare med en arbetsgrupp runt mig. Alla anställa har sin roll och alla är lika viktiga, anser jag.
Hon medger att det kan vara tufft att leda en stor verksamhet.
– Jag förstod utmaningen innan och arbetsbördan den medförde. Jag tycker det är otroligt viktigt att man brinner för verksamheten och har en uppfattning och erfarenhet av det. Hur ska man annars kunna driva förbättringsarbetet?
Det är där Linda Dehlins sommarjobb kommer in. Och det var inte bara hon som jobbade i verksamheterna. Ett 30-tal ur den administrativa personalen nappade på erbjudandet om att frivilligt testa detta. Under två veckor tillbringade de delar av dagen i hemtjänsten.
– Det är något jag har tänkt på i flera år. Jag ville göra något för att visa att vi alla finns här för kärnan i verksamheten. Det jag tycker gav mest var mötet med medarbetarna. Att få höra vad de tycker är viktigt. Jag hoppas min inställning kan bidra till att medarbetarna känner sig sedda och betydelsefulla, säger hon.
Nu hoppas hon kunna boka in fler jobb i verksamheterna framöver.
Om du fick möjlighet att bestämma. Hur skulle vård och omsorg se ut om tio år?
– Fler tycks i dag vilja bo kvar hemma så jag tror att färre kommer att bo på vård- och omsorgsboenden. Fler kommer att bo på trygghetsboenden och få hemtjänst. Vi anar att det är så eftersom antalet ansökningar om vård- och omsorgsboende inte ökar med antalet äldre.
Hon tror även att det förebyggande arbetet kommer att vara viktigare än i dag.
– Det skulle exempelvis kunna vara att man aktivt söker upp äldre och ger råd och skapar fler mötespunkter för att bryta isolering. Arbetsterapeuter kan hjälpa till med att säkra miljön i hemmet.
Hon påpekar att digitala produkter måste skräddarsys och även fungera. Norran har bland annat rapporterat om larm som strulat.
– I höst ska vi kartlägga vilka hjälpmedel vi fört in och utvärdera detta, säger Linda Dehlin.
På önskelistan finns en sjuksköterskeutbildning i Skellefteå och fler möjligheter att vidareutbilda vårdbiträden via ett snabbspår så att de kan bli undersköterskor.
– Jag vill bygga en yrkesstolthet. Vård och omsorg har haft mycket brister, vilket nog har avskräckt många. Jag vill jobba med den bilden och få medarbetare att stanna och lycka nya människor att välja oss.
Hon tillägger:
– Den sista tiden i livet är så viktig. Det finns de som behöver vård och omsorg som blir avskräckta. Det är sorgligt. Vi vill inte att folk far illa för att man inte vågar söka boende.