Nya butiken med unikt koncept – "Hållbar byggnadsvård är kul"

I sin nya butik på Norrböle vill Joel Olsson inspirera Skellefteborna till hållbar och miljövänlig byggnadsvård. "Man behöver inte vara expert för att vara hållbar", säger han.

Joel Olsson driver butiken Byggnadsvård och eko sedan april i år.

Joel Olsson driver butiken Byggnadsvård och eko sedan april i år.

Foto: Saga Korkman Westling

Skellefteå2024-07-08 05:00

När Joel Olsson och sambon köpte hus var de båda inställda på att renovera med ett hållbart och miljövänligt tänk. Men det var inte helt lätt att reda i vilka produkter som skulle användas, och var man skulle få tag i allt. Intresset som väcktes ledde till det som i dag är en hel butik ägnad åt hållbar byggnadsvård: "Byggnadsvård och eko".

undefined
Det var när Joel Olsson själv skulle renovera som han intresserade sig för hållbar byggnadsvård. Intresset ledde till han nu öppnat eget och utvecklar sina egna produkter.

– Det är en alternativ butik till de som är less på att använda plastprodukter, säger Joel Olsson.

I lokalen på Norrböle finns bland annat ett utbud av hållbara alternativ till färg och städprodukter. Det finns också naturlig hudvård och lokalt producerat tilltugg. 

Joel Olssons gör egen linoljesåpa som han säljer och håller även på att utveckla andra produkter. Disksåpa på rapsolja och en fast disktvål är det som kommer att dyka upp på hyllorna härnäst. 

undefined
Joel Olsson säljer sin egengjorda linoljesåpa i butiken. Han håller även på att utveckla fler produkter som så småningom kommer att stå på hyllorna.

Till butiken kan man också komma om man vill få tips till sina egna projekt.

– Framförallt är det riktigt kul med byggnadsvård, men det är ju självklart roligt om man också kan inspirera folk till att ta miljövänligare val, säger Joel Olsson.

Kunderna Fredrik Morén och Anncharlott Nordenstam står och väljer bland burkarna på hyllorna. Anncharlott Nordenstam äger en gammal gård och för de är det viktigt att använda produkter som är tidstypiska med fastigheten de renoverar.

undefined
Fredrik Morén och Anncharlott Nordenstam köpte bland annat tjära för att stryka på en bro på Annchorlott Nordenstams gård.

– Vi vill inte förvanska byggnaden genom att använda plastfärg, utan hålla det i rätt stil. Det är inte bara för våran skull, vi vill hålla det vackert för kommande generationer också, säger Anncharlott Nordenstam.

Sedan mitten av april har Joel Olsson drivit verksamheten på Norrbölegatan och han märker att intresset bland kunderna ökar successivt.

– Men jag vet inte om det är för att fler hittar hit eller för att det är sommar och fler inleder renoveringsprojekt.

undefined
"Istället för att ha sju flaskor med olika rengöringsmedel kan man använda linoljesåpa till det mesta", säger Joel Olsson.

Joel Olsson säger att det inte är svårare att använde sig av hållbara produkter än andra, utan snarare tvärtom.

– Istället för att ha sju flaskor med olika rengöringsmedel kan man använda linoljesåpa till det mesta, säger han och berättar att det till och med går att tvätta med det om man vill. 

– Man behöver verkligen inte vara en expert eller ens särskilt intresserad för att använda sig av hållbara produkter.

Det som kan vara annorlunda, enligt Joel Olsson, är att exempelvis linoljefärg kan behöva längre tid för att torka än den klassiska akrylatfärgen.

– Man brukar säga att man ska skynda långsamt inom byggnadsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!