De senaste åren har bin bott på Sara kulturhus tak. Idén kom från biodlaren Maria Burman, som fick klartecken av dåvarande VD Maria Ekberg Brännström att starta projektet. Eftersom Maria inte kommer fortsätta ha bikupor på taket, kontaktade kulturhuset Skelleftebornas biodlarförening för att hitta en ny biodlare. Det blev Lars Olov Lindgren som i år placerat sina bikupor på husets platta tak.
– Det kan bli två bikupor till, beroende på hur det går, säger Lars Olov.
Utmaningarna bina står inför gäller väderförhållanden, som blåst och solläge, samt mängden blommor bina har tillgång till runtom i staden.
Emma Pantze, som nu ansvarar över biodlingsprojektet, är positiv. Hon säger att biodlaren med sin kunskap utvärderar hur det går för bina och om de exempelvis skulle behöva planteringar på taket är hon öppen för att lösa det.
– En viktig del av kulturhusets profilering är hållbarhetstänket, säger Emma.
Hon berättar att det hyresfria avtalet mellan biodlaren och kulturhuset inkluderar att Wood Hotel ska köpa honungen.
– För dem är lokalproducerade råvaror centralt för verksamheten, och mer lokalproducerat än såhär blir det knappast, säger Emma.
Att odla bin i urbana miljöer är ett kul experiment fortsätter Lars Olov. Däremot tror han att urbana odlingar påverkar den biologiska mångfalden mer i södra Sverige, eftersom naturen här uppe är välmående och tycks klara klimatförändringar bättre. Gröna öknar – fält med endast grödor utan blommor – är ett större problem för bina längre söderut. Lars Olov säger också att i naturen är två bikupor inte så mycket, och därför har de inte så stor inverkan. Han lägger dock till att bikupor vid en jordgubbsodling medförde en ökning av jordgubbarnas vikt med 35 procent.
Biodling nära verksamheten – kan bina flyga in i kulturhuset eller hotellrummen?
– Nej, det finns ingen risk, bina vill vara med varandra där de bor. Däremot kan de börja svärma, och svärma på fel ställe. Vi i huset har gått igenom vår rutin och alla är införstådda med att i så fall ringa biodlaren som får komma och flytta bina dit de hör hemma, säger Emma.
Lars Olov säger att bina är helt ofarliga när de svärmar, eftersom de då är mätta och belåtna och letar efter en bättre boplats.
– Mest sannolikt kan vi hitta dem runt en närliggande plantering, och då får vi plocka in drottningen och hämta hem samhället.