Blodiga våldsdådet nära polishuset: ”Vädjan om vittnen”

Mötet mellan 35-åringen och de fem unga männen slutade i ett blodigt våldsbrott. På fredagen utreddes de fem för misstänkt delaktighet i torsdagskvällens våldsdåd vid Viktoriabron, bara hundra meter från polishuset i Skellefteå. Enligt uppgifter till Norran kan det handla om en narkotikaaffär som gått fullkomligt fel. Nu vädjar polisen om tips från allmänheten.

Här skedde torsdagskvällens mordförsök intill Viktoriabron vid Skellefteälven, mitt i centrala Skellefteå och ett stenkast från polishuset. Fem yngre män greps misstänkta för delaktighet i våldsbrottet. Under fredagen inleddes polisförhören med männen.

Här skedde torsdagskvällens mordförsök intill Viktoriabron vid Skellefteälven, mitt i centrala Skellefteå och ett stenkast från polishuset. Fem yngre män greps misstänkta för delaktighet i våldsbrottet. Under fredagen inleddes polisförhören med männen.

Foto: Lina Andersson

Skellefteå2021-12-10 12:30

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som Skelleftepolisen och ambulans kallades till Viktoriabrons södra fäste vid strandpromenaden, intill Campus Skellefteå.

De inledande uppgifterna handlade om att fem personer på olika sätt misstänktes ha varit inblandade i en blodig våldsattack mot en man i 35-årsåldern. Det rubricerades initialt som mordförsök.

Skadeläget var på torsdagskvällen oklart men enligt polisen var mannen vid medvetande när han fördes till Skellefteå lasarett för vård.

Inte heller under fredagen kunde polisen lämna några mer detaljerade uppgifter kring de skador som brottsoffret ådrog sig.

– Det var förbipasserande som ringde in om en skadad man och att de sett personer springa från platsen. Vi hade hyfsat bra med resurser och alla for till platsen, berättade Åsa Hallefors, polisens RLC-befäl, för Norran på torsdagskvällen.

undefined
På fredagsförmiddagen fanns inte längre några polisavspärrningar kvar vid brottsplatsen, men det fanns tydliga spår från den våldsamma händelsen vid 19-tiden på torsdagskvällen.

Fem män i 20-årsåldern greps senare under kvällen av polisen misstänkta för delaktighet i brottet, samtliga befann sig på området.

En brottsplatsundersökning genomfördes samma kväll av polisens tekniker, då gångvägen och trappan nere vid älven var avspärrad.

Det fanns tydliga spår av blod i snön nere på gångvägen. Teknikerna sökte av hela området, bland annat var en av dessa ute på isen.

På fredagsmorgonen gav polisen beskedet att de fem personer som gripits nu hade anhållits efter beslut av åklagare.

undefined
Polisen dokumenterade brottsplatsen under torsdagskvällen och natten, allt för att säkra så mycket bevisning som möjligt efter det misstänkta mordförsöket.

De anhållna personerna är unga män i övre tonåren.

Att de unga männen, i sällskap med sina försvarsadvokater, skulle förhöras var en av fredagens absolut viktigaste utredningsåtgärder, likaså analys av brottsplatsundersökningen, förhöra brottsoffret samt vittnen till hela eller delar av händelseförloppet.

– Händelsen inträffade under en tidpunkt i går kväll då flera personer kan ha gjort viktiga iakttagelser. Personer som rört sig i området kring Viktoriabron vid 19-20-tiden igår kväll eller som vet mer om händelsen önskar vi ska kontakta polisen på telefonnummer 114 14, säger Lars Persson vid polisen i Skellefteå.

undefined
Mordförsöket inträffade endast drygt 100 meter från polishuset i Skellefteå. Enligt uppgifter till Norran handlar det om en knarkaffär som gått fullkomligt fel.

Polisen ser det grova våldsbrottet som en isolerad händelse:

– Ja, det här är en händelse som kan betecknas som isolerad, alltså att det rör sig om personer som har en viss bekantskap med varandra. Det innebär att allmänheten inte ska behöva känna någon oro eller otrygghet utifrån vad som hände på torsdagskvällen, säger Lars Persson.

Norran har uppgifter om att det kan vara en narkotikaaffär som gått snett, kommentar till detta?

– Det kan jag av naturliga skäl inte kommentera, där handlar det om förundersökningssekretess.

undefined
Lars Persson vid polisen i Skellefteå säger att polisen betecknar våldsbrottet som en ”isolerad händelse där de inblandade har en viss bekantskap till varandra”.

Han tillägger:

– De här fem unga männen ska förhöras under fredagen, sedan är det upp till åklagare att ta ställning till om de ska vara fortsatt anhållna eller att en eller flera försätts på fri fot. Det ska även hållas förhör med personer som kan ha sett hela eller delar av händelseförloppet.

Vid 17-tiden på fredagen kom beskedet att de fem männen är fortsatt anhållna, men att brottsrubriceringen ändrats till grov misshandel. Männen är på sannolika skäl misstänkta för brott. 

Under fredagen greps också ytterligare en man efter att ha varit anhållen i sin utevaro, men efter förhör hävdes anhållandet.

Häktningsskäl/Tidsgränser

Efter att en person gripits av polisen så får det dröja max 96 timmar innan den misstänkte ska häktas eller släpps fri efter beslut av tingsrätten. Det är åklagaren som begär att en anhållen person ska häktas.

I många fall beslutar åklagaren att personen ska släppas innan det blir aktuellt med att hålla en häktningsförhandling. Detta kan bero på flera saker, bland annat åldern på den brottsmisstänkte.

När det gäller våldsdådet vid Viktoriabron så är samtliga som anhölls runt 20 år eller yngre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!