Den nuvarande avgiftsmodellen har använts sedan 2021 och innebär att vårdnadshavare betalar för faktisk tid. En utredning visar att detta främst har gynnat vårdnadshavare med högre inkomster, och med barn som har lite tid på förskolan.
Modellen anses inte heller i tillräcklig utsträckning ha skapat de incitament för att lämna korrekta scheman som var tanken då den infördes.
Skellefteå kommun har varit ensamma i landet om den här modellen. Nu har man tagit fram en ny avgiftsmodell som ska ge en taxa som är mer lik den som de flesta kommuner använder. Förhoppningen är att intäktsnivåerna då blir mer i nivå med andra kommuner.
Med den nya modellen blir tiden i förskola inte längre en parameter. Endast hushållets gemensamma inkomst utgör grund för avgiften. Följande gäller:
Hushåll med en inkomst mellan 0–21 000 kronor per månad debiteras inte någon avgift.
Hushåll med en inkomst mellan 21 001–26 100 kr debiteras halv avgift.
– Förutom att den nya modellen är enklare att förstå och mer förutsägbar för vårdnadshavare så gynnar den också i högre grad de som tjänar minst, säger för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S) i ett pressmeddelande.
Ju mer hushållet tjänar, desto högre kan avgiften för förskola bli, men bara upp till en viss inkomst. I år är inkomsttaket 56 250 kronor per månad.
– Även om avgiften blir högre för några så kommer fler låginkomsttagare nu att omfattas av helt avgiftsfri eller halverad avgift, säger Fredrik Stenberg.
Den nya avgiftsmodellen införs i september 2025.
FAKTA
Månadsavgiften för förskola beräknas enligt följande (år 2024):
3 procent av inkomsten för det första barnet (högst 1 688 kronor).
2 procent för det andra barnet (högst 1 125 kronor).
1 procent för det tredje barnet (högst 563 kronor).
Ingen avgift för fjärde barnet.
Barn som omfattas av allmän förskola och som vistas i förskolan mer än de avgiftsfria 525 timmarna per år får ett avdrag omfattande 30 procent på avgiften året om.