– Det finns inget officiellt beslut om att ändra det satta målet på 80 000 invånare till 2030, men det händer så mycket nu i Skellefteå att vi planerar för att kunna klara en expansion till 100 000, berättar han.
Delegationen från Jyväskylä, som koordinerades av Finlands Skogscentral, den finska motsvarigheten till svenska Skogsstyrelsen, var mycket imponerade över hur Skellefteå planerar inför framtiden.
– Det kommer vi att ta med oss tillbaka till Finland. Det är också slående hur ni i Skellefteå inte bara tänker på utvecklingen här i er kommun utan också på vad som är bra för hela landet. Där har vi något att lära, säger Anu Nurkkala, från Finlands Skogscentral.
Hon leder ett projekt som syftar till att öka byggandet av flerbostadshus i trä i 15 kommuner i mellersta Finland.
– I Finland byggs bara två procent av alla flerbostadshus i trä. Det är alldeles för lite när vi precis som i Sverige har träråvaren alldeles inpå knuten, säger hon.
Under två dagar den här veckan har delegationen fått ta del av det smörgårdsbord av träforskning och träbyggande som finns i kommunen.
– Vi ser ett ökat intresse av besök till Skellefteå som vill lära av oss om hållbart byggande. Vi har även två besök i maj som är klara och ett är på gång i juni. Ett nationellt och två internationella, berättar Britt-Inger Olofsson, projektledare för Trästad Skellefteå.
I Finland Skogscentrals projekt hade man först tänkt åka ner på kontinenten i Europa för att studera trähusbyggande på höjden.
– Men vi blev imponerade av Skellefteås träbyggnadsstrategi och så långt man kommit på den fronten att vi valde att resa hit istället. Vi har ju också mer kulturell gemenskap med norra Sverige och eftersom Skellefteå och Jyväskylä ligger ungefär på samma breddgrad finns det också likheter när det gäller klimatet, berättar Anu Nurkkala.
En av de frågor som den finska delegationen, som förutom representanter från Finlands Skogscentral även bestod av representanter från kommuner och av yrkeslärare, intresserade sig för var hur brandsäkra höga trähus är. Daniel Haarala, enhetschef vid Räddningstjänsten i Skellefteå berättade för gruppen om detta.
– Trä brinner ju förstås men vi på Räddningstjänsten tycker faktiskt att det är bättre med höga hus i trä än i stål och betong. Det är lättare att räkna ut när ett brinnande trähus faller samman. Detta vet man aldrig med hus som har stommar i stål eller betong, säger han.
Daniel Haarala berättar att det hittills bara skett en större brand i ett höghus i trä. Det var i Luleå 2013 och från den branden har man fått viktig information om vad som behöver förbättras.
– Det handlar då främst om val av isoleringsmaterial och utformningen av skarvar i väggarna, konstaterar han.
Under dagarna i Skellefteå besökte delegationen bland annat Campus Skellefteå, Martinsons, SSC Skellefteå, SSC Klingan, Skogsstyrelsen och de fick även en guidad tur bland träbyggnader i Skellefteå.