Den nya vinterbelysningen, som består av enskilda slingor som monteras på vajrar, förlängs från E 4 i öst till kvarteret Ekorren i väst, samt delar av Trädgårdsgatan.
– Det höjer stämningen och skapar ett mer sammanhållet centrum. Vi ser fram emot resultatet och siktar på att det ska vara klart i slutet av november, säger centrumledare Maria Rautio, i ett pressmeddelande.
”Fler idéer”
Det är fastighetsägare i centrum som står bakom satsningen, som syftar till att öka attraktiviteten i stadskärnan. Fler projekt är på gång.
– Vi vill fortsätta att utveckla centrum med fler idéer och kommer att bjuda in fler fastighetsägare och aktörer längre fram. Vårt gemensamma mål är att skapa ett centrum som lockar fler människor, säger Maria Fjellström, affärschef, Diös Skellefteå.
– Att vi nu får belysa en större del av våra handelsgator i centrum känns verkligen bra. Det gör att vi håller ihop innerstaden bättre, säger Olov Mannberg, vd på Mannberg Fastigheter.
Stjärnorna för gamla
De omtyckta, lysande stjärnorna som lyst upp centrala stan i många decennier ska också fasas ut de kommande åren. De har helt enkelt blivit för gamla.
– Tanken är att få dem att överleva i fyra, fem år till. Metallen börjar vara utmattad, den är gjord i aluminium och plåten viker sig när det är kallt och blåser. Till slut blir den för skör, säger Anders Saadio, verksamhetschef för gatubelysningen i Skellefteå kommun.
Planen är att byta ut dem helt när Kanalgatan förnyas om några år.
– Om de överlever tills dess beror på väder och vind. Blir det för blåsigt är det för dyrt att hålla dem vid liv.
Endast Kanalgatan
Redan i år försvinner stjärnorna närmast E 4 och på Köpmangatan. De ska endast sättas upp på Kanalgatan.
– Vi håller just nu på att göra dem i ordning för uppsättning. Vi får se hur många som går att rädda den här gången, det blir färre och färre för varje år, säger Anders Saadio.
Att stjärnorna ska bort har varit uppe på bordet flera gånger tidigare. Redan 2011 skrev Norran en artikel om att de skulle sättas upp för sista gången 2013 då de var i ”mycket dåligt skick”.
Det är okänt exakt hur gammal den klassiska julbelysningen är. Spåren slutar vid 1976, då Skellefteå kommun tog över ansvaret för dem från Skellefteå Kraft.