Ny studie om läkande trä: ”Kan få stor betydelse”

Alla har vi någon gång hört talas om naturens läkande kraft. Men stämmer det påståendet verkligen? Det undersöker man nu på Skellefteå lasarett i en studie om hälsan påverkas positivt av att vistas i rum inredda i trä.

Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.

Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2022-01-19 06:00

På ortopediska kliniken i Skellefteå lasarett, har ett patientrum inretts med träpaneler och skåpsluckor av massiv furu. Där pågår just nu ett pilotprojektet där man ska försöka om det går att belägga tidigare studier som indikerar att människor mår bättre i rum som är inredda på ett visst sätt.

– Med alla starka forsknings- och testresultat från både skog och trä på olika nivåer ser vi denna studie som ett steg i rätt riktning mot att klarlägga sambanden mellan trä i byggnader och inverkan på människan. Det finns många positiva rapporter och publikationer som pekar åt det hållet, men fler medicinskt inriktade vetenskapliga undersökningar är viktiga, säger Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.

undefined
Bror Sundqvist, verksamhetschef på Luleå tekniska universitet.

Stress kan få oss att tappa koncentrationen, bli mindre produktiva och till och med göra oss sjuka. Genom att omge oss med naturliga element hjälper vi kroppen att slappna av. Det visar tidigare studier. 

Upplevd oro, smärta och trötthet mäts under hela vårdtiden och jämförs med andra patienter med samma diagnos som får samma behandling, men som vistas i ett traditionellt patientrum.

– Resultatet kan få stor betydelse för hur vi inreder framtidens bostäder, skolor och arbetsplatser, säger Bror Sundqvist.

Studien görs av Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, RISE, IVL Svenska miljöinstitutet och region Västerbotten i samarbete med branschorganisationen Svenskt Trä, Skellefteå Snickericentral och TM arkitekter.

undefined
På ortopediska kliniken i Skellefteå lasarett pågår en ny pilotstudie om läkande trä.

Att använda trä interiört, men även placera byggnader nära skogsområden eller att använda biofiliska (naturliga) inslag som växter i inredningen för att sänka puls och stress har tidigare använts inom psykiatrin med positiva resultat, berättar Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä. 

– Tack vare sina naturliga hygroskopiska (fuktsäkra) egenskaper reglerar trä i innemiljöer dessutom temperatur och fukt på ett sätt som få andra material klarar. Samtidigt ger trä ett lägre klimatavtryck än många andra material, säger Björn Nordin, chef för arkitektur och design på Svenskt Trä.

Trä har en positiv inverkan på inneklimatet och reglerar temperatur, fukt och ljus på ett bra sätt. Studier visar att trä kan ge ett ökat välbefinnande, lägre hjärtfrekvens och blodtryck och därmed ha en lugnande effekt.

undefined
Sara kulturhus är ett av världens högsta trähus. Studier tyder på att byggnader inredda i trä har en positiv effekt på människors fysiska- och psykiska hälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!