För två år sedan beställde kommunen en ny detaljplan som skulle ge nya bostäder och en utbyggd förskola i området vid Lövgränd. Ett år senare var förslaget klart, det innebar en ny tioavdelningsförskola och cirka 60 radhus.
Förslaget gick ut på samråd, och det kom en del kritik. Ett tiotal grannar protesterade mot att grönområdet skulle naggas i kanten och att bebyggelsen skulle skymma sol och utsikt.
Nu finns det hopp för de som protesterade att det inte blir något av planerna. Men det beror inte på kritiken i sig, utan på risken för översvämningar.
Redan när planförslaget gjordes var det känt att vatten skulle samlas på grönytan norr om Nallebjörnens befintliga förskola i samband med skyfall. Det så kallade 100-årsregnet som myndigheter måste beakta i sin planering.
Då var tanken att man skulle gräva ut en yta vid idrottsplatsen för att skapa ett tillfälligt vattenmagasin.
– Men det visade sig bli komplext. Man hade fått gräva ut rätt mycket, det var svårt med lutningen och det hade krävts långa diken, säger planarkitekt Björn Ylinenpää.
Det var också frågetecken om vart vattnet skulle ta vägen sedan det samlats i magasinet. Marken på Anderstorp är lerig, och då har vatten svårt för att rinna ner i jorden.
Flera remissinstanser påpekade också faran för befintlig bebyggelse. Om de nya husen placeras upphöjt skulle mer regnvatten tas omhand av marken runt om, och då blir det större risk för andra hus.
Eftersom svårigheterna var stora beslöts att planen skulle pausas. Just nu letas andra platser på Anderstorp för förskolan.
De 60 radhus som eventuellt skulle byggas blir därmed också pausade.
Att förskolan Nallebjörnen ska stängas är däremot bestämt, men det beror på inomhusmiljön. Enligt kommunens fastighetschef Fredrik Nilsson planeras den att rivas under 2025.
Det här är andra gången på ganska kort tid som en detaljplan pausas på grund av översvämningsrisk. Även vid Campus är marken låglänt och bygget av studentbostäder har lagts på is.
– Översvämningar har blivit en stor fråga i hela planerings-Sverige. Vi ser ju på teve hur städer drabbas, och vi har klimatförändringar som innebär att de inträffar oftare.
Eftersom översvämningar inte var lika tänkbara förr så kan befintliga byggnader redan finnas på sämre lägen, och kan i så fall drabbas.
– Därför är det viktigt att allt nytt som byggs är på säkra platser, nu när vi vet riskerna, säger Björn Ylinenpää.