Ny restaurang öppnar upp i centrala Skellefteå

Masood Taha öppnar upp sin nya restaurang, King BBQ, den första november. Något som egentligen skulle skett i februari men saker drog ut på tiden. ”Men nu är allt klart”, säger han.

Masood Taha äger King BBQ. "Men jag kommer inte jobba här, bara äta", säger han.

Masood Taha äger King BBQ. "Men jag kommer inte jobba här, bara äta", säger han.

Foto: Victor Svenfelt

Skellefteå2023-10-26 16:26

Möbler och maskiner är klädda i plats inne på den nya restaurangen längs Stationsgatan, i centrala Skellefteå. 

– Allt är klart och jag hade kunnat öppna imorgon. Men det är bäst att vänta tills den 1 november, säger ägaren Masood Taha. 

Inne i lokalen möts man höga stolar med ett bord längs kanterna. Disken med tv-skärmar skiljer av lokalen mot köket, och bredvid finns en trappa som leder upp till en vindsvåning. 

Han kommer inte själv jobba i restaurangen, utan har anställt sju kockar. 

– Vi skulle egentligen ha öppnat i februari, men det blev inte så. Men nu är allt klart och det känns jättebra att öppna om några dagar. 

På menyn hittas olika typer av spett, quzi, kubba, men också vanliga grillrätter som shawarma, falafel, pizza och hamburgare.  Soppor kommer också gå att beställa här. 

– Mycket av den här maten finns inte i Skellefteå. Vi kommer till exempel ha sex olika typer av kubba, det är en rätt som härstammar från Irak, säger Taha. 

undefined
"Mycket av den här maten finns inte i Skellefteå", säger Masood Taha.

Både gas och kolgrill kommer användas till matlagningen. 

– Det blir mycket godare om man använder kolgrill. 

I köket blänker den nya utrustningen. 

– Jag vet inte riktigt hur mycket pengar jag lagt på detta. Men det är jättedyrt. Men jag ville starta det med mina egna pengar. 

Restaurangen har en övre våning med plats för 26 personer. Här finns ett litet fönster och en grön ljusslinga är dragen genom rummet. 

– Totalt ryms det runt 35 personer här inne. 

undefined
På den övre våningen finns det plats för 26 personer, berättar Taha.

King BBQ kommer köra ut maten själv. 

– Det ska gå snabbt och man ska kunna få mat som fortfarande är varm. 

På helgerna kommer det vara nattöppet efter att krogarna stängt. 

– Jag har sett hur folk samlas här ute på helgerna efter att de kommer från någon av nattklubbarna. Många restauranger har stängt då men vi vill ha öppet så man kan beställa mat här. 

Masood Taha har ägt restaurang tidigare, den var i Norge. Han har haft planer för denna lokal i flera år, tidigare fanns det en sushi restaurang här. 

– Vi har lagt ner mycket tid och kämpat med detta. Jag gör mitt bästa och hoppas det kommer gå bra. Det kommer bli något nytt i Skellefteå.                                                                                                                       

Fakta

Quzi: En irakisk maträtt som inehåller ris och lamlägg. Den äts ofta med nötter, russin, potatis och ägg. 

Källa: 196flavors. 

Kubba: Också en irakisk rätt. Detta är friterade knyten gjorda med ris och fyllda med köttfärs. Kubban måste frysas innan den steks, annars löses den upp vid friteringen. 

Källa: Zeinas kitchen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!