Hög- och låginkomsttagare är de som lever mest segregerat och skillnaderna mellan olika områdestyper i landet är stora. Platsen man bor på har betydelse för människors livsmöjligheter, enligt rapporten.
– Det är jätteproblematiskt och ligger till grund för väldigt mycket negativt i samhället, säger Alexandra Sundberg.
Under pandemin har en rad artiklar och studier gjorts nationellt, som på olika sätt ringar in kopplingen mellan segregation och socioekonomisk utsatthet och pandemins konsekvenser. Röda korset har kartlagt pandemins påverkan på personer med begränsad svenskkunskap och förankring i lokalsamhället i Skellefteå kommun.
– Det är uppenbart att de redan mest utsatta individerna och grupperna i våra samhällen är de som betalat det högsta priset, förklarar Alexandra Sundberg.
Alexandra Sundberg berättar att de har märkt av den ökade segregeringen sedan länge och att deras kartläggning är en tydlig bekräftelse på problemet.
– Pandemin har blivit som ett förstoringsglas riktat mot våra grundläggande samhällsutmaningar. Vi står inför en möjlighet att låta denna samhällskris bli en katalysator för att rätta till ojämlika förutsättningar i stället för att stärka dem.
Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Socioekonomisk segregation anses bäst förklara uppkomsten av segregationsmönster i Sverige. Det betyder att människor som tillhör olika social-, inkomst- och yrkesgrupper lever sina liv skilda från varandra och därmed får olika förutsättningar.
Enligt Segregationsbarometern bor ungefär 6 procent av befolkningen i Skellefteå i områden med socioekonomiska utmaningar och cirka 80 procent i områden med goda- eller mycket goda socioekonomiska förhållanden. Resterande bor i socioekonomiskt blandade områden. Alexandra Sundberg är orolig för att segregationen kan fortsätta öka i och med att Skellefteå växer.
– Den frågan måste vi ta på största allvar. I Skellefteå har vi än så länge inget område som är särskilt utpekat som ett av de socioekonomiskt utsatta områdena på den nationella listan. Nu har vi chansen att göra rätt innan problemen blir större. Alla som är en del av samhällsutvecklingen måste ta sitt ansvar.