Ny rankning: Calskrove världens tredje äckligaste maträtt

Skellefteås signaturrätt calskrove har röstats fram till den tredje äckligaste maträtten i världen av matsajten TasteAtlas.
Rahim Ezatinia, som var med och skapade rätten för 20 år sedan, tar det hela med ro.
– Säga vad man vill, men många uppskattar calskroven, säger han och skrattar.

Calskrove: världens tredje äckligaste maträtt? Det tycker i alla fall recensenterna på TasteAtlas.

Calskrove: världens tredje äckligaste maträtt? Det tycker i alla fall recensenterna på TasteAtlas.

Foto: Handout

Skellefteå2025-01-11 14:02

TasteAtlas är en webbsida som samlar matrecensioner från alla världens hörn.

I dagarna har deras redaktion sammanställt en lista över de 100 sämsta maträtterna i världen. Rankningen baseras på över 385 000 användarrecensioner – och på tredje plats kommer alltså calskroven.

Så här skriver TasteAtlas i sin motivering (på engelska):

”Denna enorma måltid är en uppfinning av Restaurang Tre Kronor i den svenska staden Skellefteå. Den består av en calzonepizza som är fylld med hamburgare (inklusive bröd, tillbehör och dressing) samt pommes frites. Den kaloririka rätten skapades ursprungligen för personer som inte kunde bestämma sig för om de skulle äta pizza eller hamburgare efter en blöt utekväll”.

undefined
Calskrove på gång. Arkivbild.

På plats ett återfinns en annan bekant maträtt vid våra breddgrader, nämligen blodpalt – och på andraplats kommer ”bocadillo de sardinas”, en slags spansk sardinsmörgås.

Vi ringer Rahim Ezatinia, ägare av Restaurang Tre Kronor i Skellefteå. Han var med och skapade calskroven år 2005 och maträtten ligger honom därför varmt om hjärtat.

– Jag har inte sett rankningen. Men det är roligt med uppmärksamhet oavsett vad de skriver, säger han.

Jag antar att du inte håller med om deras utlåtande?

– Nej, precis. Man kan säga mycket om calskrove men sanningen är att den är uppskattad av många. Det är en riktig kaloribomb!

Sedan calskroven såg dagens ljus har den närmast blivit en symbol för Skellefteå. Rahim Ezatinia berättar hur det gick till när maträtten skapades – det var faktiskt inte riktigt så som TasteAtlas påstår.

– Vi hade en stammis som klagade på att det var för små portioner. Så vi började skoja med honom och slängde in allt möjligt när han beställde calzone. Han tyckte det var kul.

– En dag hade vi ett barnskrov över så jag föreslog att vi skulle stoppa in det för att se hans reaktion. Vi tittade på avstånd och var lite nervösa, men han kom fram och sa att det var jättegott!

undefined
Den 16 september 2006 skrev Norran för första gången om calskroven. Ungdomsredaktionen gav fyra av fem ”NV-bollar”. ”Otroligt mycket godare än förväntat!”, blev det gemensamma omdömet.

Någon dag senare bjöd stammisen med sina kompisar som också ville testa ”calskroven”. Så småningom skrev Norran en artikel och resten är, som man brukar säga, historia.

– Det var ju något helt nytt och ganska konstigt. Alla medier skrev om det och det kom folk från utlandet för att prova, säger Rahim Ezatinia.

Hur populär skulle du säga att calskroven är i dag?

– Det går upp och ned. Men vi brukar sälja några stycken i veckan. Minst!

undefined
För några år sedan nådde maträtten ut till en rikspublik i ”På spåret”, när Fredrik Lindström och Kristian Luuk förklarade för de tävlande vad som kännetecknar en äkta calskrove. Foto: SVT.
Rankningen

Här är några exempel på maträtter i TasteAtlas rankning:

Plats 3: Calskrove – Skellefteå, Sverige.

Plats 5: Ål i gelé (Jellied eels) – London, England.

Plats 11: Friterade silkeslarver (Hon mhai) – Thailand.

Plats 15: Kokt fårhuvud (Svið) – Island.

Plats 20: Grodögon-sallad –Utah, USA.

Plats 51: Tungkorv (Zungenwurst) – Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!