”Arbetslösheten lägst i landet i Västerbotten 2023”

Arbetsförmedlingen i Västerbotten väntas med minska 1,5 procentenheter från 6,4 procent 2020 till 4,9 procent under 2023. Det framgår av Arbetsförmedlingens nya prognos ”Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2021” som presenteras på onsdagen. Västerbotten är det län där den arbetslöshetsnivån väntas vara lägst vid slutet av prognosperioden.

Arbetsförmedlingen målar en ljus bild för Västerbotten de kommande åren fram till och med 2023 i en ny prognos.

Arbetsförmedlingen målar en ljus bild för Västerbotten de kommande åren fram till och med 2023 i en ny prognos.

Foto: TT

Skellefteå2021-12-15 11:41

Antalet inskrivna arbetslösa i Västerbotten 2020 var 8700 personer. Prognosen för 2023 är 6500.

I flera delar av landet, däribland i alla Norrlandslänen, var antalet inskrivna arbetslösa under det tredje kvartalet 2021 på samma nivå eller lägre än under samma period 2019. Dessa läns arbetsmarknad har alltså redan återhämtat sig från både den stigande arbetslösheten under pandemin och från konjunkturavmattningen under slutet av 2019.

Arbetsförmedlingen bedömer att antalet arbetslösa kommer att fortsätta att minska i samtliga län under hela prognosperioden, 2021–2023. Västerbotten är det län där arbetslöshetsnivån väntas vara lägst vid slutet av prognosperioden. Under helåret 2023 väntas arbetslöshetsnivån i länet understiga fem procent.

Den upplevda bristen på arbetskraft har ökat i hela riket under det senaste halvåret. Allra tydligast är bristen i Jönköping, Norrbotten och Västerbottens län.

På riksnivå har närmare hälften av de inskrivna arbetslösa varit utan arbete i tolv månader eller mer. Denna andel har ökat under pandemin, vilket den även gjort i samtliga län. I majoriteten av länen är andelen långtidsarbetslösa av det totala antalet inskrivna arbetslösa på samma nivå som i riket, men i de tre nordligaste länen är andelen lägre. I Jämtlands län hade 35 procent av de inskrivna arbetslösa varit utan arbete i tolv månader eller mer under det tredje kvartalet 2021. I Norrbotten och Västerbottens län var motsvarande andel 40 respektive 41 procent, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 47 procent.

Antalet arbetslösa med tider utan arbete i 24 månader eller mer har blivit allt fler. I samtliga län, undantaget Kalmar och Jämtland, har den gruppen växt mellan kvartal 3 2019 och samma period 2021. Den lägsta nivån där med cirka 1 procent finns i Jämtland och Västerbotten medan genomsnittet är 1,9 procent.

I nästan hälften av länen väntas befolkningen i yrkesaktiv ålder att minska. Norrbotten och Västerbotten är två av dessa län. ”Med tanke på de omfattande investeringar som görs i norr medför den demografiska utvecklingen särskilt stora utmaningar för kompetensförsörjningen i denna del av landet.”, skriver arbetsförmedlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!