Ny lag om trängseltillsyn: "Fått in en del klagomål"

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft. Den flyttade över ansvaret av trängseltillsyn på restauranger, barer och caféer i samband med covid-19 från regionala smittskyddsläkare till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Eva Kajland på Olanders Café och Köks uteservering tycker inte att trängsel har varit något problem. "Det känns säkert nu när man kan vara ute och det är så glest mellan borden," säger hon.

Eva Kajland på Olanders Café och Köks uteservering tycker inte att trängsel har varit något problem. "Det känns säkert nu när man kan vara ute och det är så glest mellan borden," säger hon.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2020-07-28 06:15

Den nya lagen innebär att kommunens miljöinspektörer är ansvariga för hela tillsynsprocessen av trängsel på serveringsställen. För att minska spridningen av covid-19 har de fått mandat att dela ut böter och vid behov även stänga ned verksamheter.

Tidigare var det smittskyddsläkaren som hade mandat att besluta om åtgärder. Redan då var det miljöinspektörerna från kommunen som skötte kontrollerna, men då hade de inte samma möjlighet att besluta om eventuella sanktioner.

Sedan den nya lagen började gälla har kommunen fått in en del klagomål, men ofta har folkmassan skingrats när kontrollanterna har hunnit komma till platsen.

Johanni Wellenius, miljöinspektör på kommunen, berättar att de sedan första april i år har bokfört uppemot 300 timmar där de arbetat med kontroller och olika typer av interna samordningar med andra myndigheter. Han vittnar även om att kontrollanterna till största del fått bra bemötande.

– Många vill tycka och tänka och har uppfattningar om vårt arbete, vilket kan vara både bra och mindre bra, men majoriteten av bemötandet vi fått är positivt, säger han.

Ännu har inga verksamheter i Skellefteå blivit nedstängda och krögarna gör sitt bästa för att följa reglerna.

– I slutändan ligger det mycket på det personliga ansvaret. Att hålla avstånden mellan sällskapen är mycket viktigt i dessa tider. Man bör förhålla sig till de regler som gäller där man är, säger Johanni Wellenius.

För krögarna i Skellefteå har det varit en tuff vår. Med nya restriktioner, begränsade platser och framförallt gästernas rädsla för corona är det mycket som kan påverka försäljningen.

Sandra Ekersund, restaurangschef på Max Hamburgare i Skellefteå city, intygar att det har varit en annorlunda vår. Hon berättar att kommunens kontrollanter har varit på besök i princip varje helg.

– Kommunikationen har fungerat bra, vi samarbetar för att nå målen och få gästerna att känna sig säkra. Det nya är att vi måste jobba mer aktivt och flexibelt och följa upp ifall någonting inte fungerar, säger hon.

Restaurangen har tagit till åtgärder i form av avstängda bord och markeringar i golvet. Två expresskassor har flyttats ut så att gästerna kan beställa utomhus och det är även möjligt att få maten utburen. På helgkvällarna finns en entrévärd på plats.

Även Dallas Pizzeria har fått besök av kommunens miljöinspektörer.

– Det är bra stämning mellan oss och kontrollanterna. Sen kan man alltid diskutera olika enskilda frågor som man inte finner logik i, det är några frågetecken vi har på de anvisningar vi fått men det är ju bara att göra som de säger, säger ägare Peder Backman.

Taco Bar berättar att även de har stängt av bord, markerat golvet och är noga med avstånd. En medarbetare berättar att det inte alltid uppskattas av besökarna att bli påminda om avstånd.

– Folk tänker inte alltid på att hålla avstånd. Vi i personalen försöker påminna trevligt men ibland kan vissa gäster bli arga och välja att inte lyssna, säger han.

De flesta gäster förstår dock allvaret med att hålla avstånd och brukar lyssna.

Under en eftermiddag på stan var det många restauranggäster på uteserveringarna som kunde intyga om att restaurangerna gör ett bra jobb för säkerheten. Bland annat Peter Selin, besökare på Carl Viktors uteservering.

– Det känns säkert när man håller avstånd, säger han.

Så går kontrollerna till:

Det första kontrollanterna gör är att åka ut på restaurangerna och se över läget. Sedan skriver de en kontrollrapport utifrån en mall som tagits fram nationellt i Sverige och som alla kommuner använder sig av. Kontrollanterna för en diskussion med verksamhetsledaren om vad som gäller och ifall de är medgörliga finns inga skäl för sanktioner. Ifall det är märkbart att de inte kan styra verksamheten själva kan det bli aktuellt med krav från kommunen och i värsta fall nedstängning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!