Fulla kurser för vattenskoterförarbevis

I sommar måste den som kör vattenskoter kunna visa upp ett giltigt vattenskoterförarbevis och id-handling på sjön – annars riskerar man böter. Vägen till ett förarbevis börjar med en kurs – i miljötänk, sjöregler och praktiska moment som att lägga till och väja i hög hastighet. ”Efterfrågan har varit stor, speciellt i Skellefteå”, säger Frederic Lindqvist, utbildningsansvarig på Basic Safety.

Huvudinstruktören Jesper Tolonen går igenom upplägget för det sista och avslutande momentet för att få ett vattenskoterförarbevis i handen.

Huvudinstruktören Jesper Tolonen går igenom upplägget för det sista och avslutande momentet för att få ett vattenskoterförarbevis i handen.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå2022-07-21 06:00

Regnmolnen hänger tungt över Kåge hamn. I vattnet guppar elva vattenskotrar med 15 deltagare. På en av skotrarna sitter Peter och Anna Falkman.

– Vi har haft vattenskotern i några år, så det känns skönt att snart ha förarbeviset, säger Peter.

undefined
Peter och Anna Falkman, med kompisen Erik Lindholm är redo för den sista delen på utbildningen.

Paret har precis klarat det teoriprov som krävs för att få genomföra den sista och avslutande kursdelen – ett praktiskt moment, där man övar på att stanna, lägga till, svänga och väja med vattenskotern i hög fart.

– Jag kunde inget om sjömärken innan. Vi har bara kört i insjöar, men nu har jag lärt mig att läsa sjökort, säger Anna.

– Vi har förlitat oss på sunt förnuft tidigare, säger Peter och skrattar. 

I hamnen står huvudinstruktören Jesper Tolonen från Basic Safety.

– Det är många som är ovana. För vår del handlar det om lägga det på en nivå som är passande för alla deltagare, oavsett om man är ny eller har kört i 25 år, säger han.

Bakgrunden till den nya lagen är att både användningen av vattenskoter och antalet olyckor har ökat över tid, enligt regeringen.

För att kunna ansöka om förarbeviset ska man ha fyllt 15 år och gå en minst femton timmar lång utbildning med både teoretiska och praktiska inslag. Kurserna bedrivs av privata utbildningssamordnare som godkänts av Transportsstyrelsen. 

Fram till den 30 april 2023 kan den som har andra behörigheter på sjön, som utfärdats före den första maj 2022, ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. 

I början av juli hade 2 650 personer i Västerbotten skaffat sig ett vattenskoterförarbevis, varav 659 var Skelleftebor, enligt statistik från Transportstyrelsen. På deras hemsida finns en lista över utbildningar i närheten av där man bor. 

En av dessa företag är Basic Safety som håller utbildningar i bland annat Skellefteå.

– Efterfrågan har jättevarit stor, speciellt i Skellefteå. Vi startade i fjol, men då var det inte lika stor efterfrågan. Alla är ute i sista stund, säger Frederic Lindqvist, utbildningsansvarig på Basic Safety.

Kursplanen har Transportstyrelsen tagit fram.

– Kursen är uppdelad i tre delar. De första två är en grundutbildning i hur man beter sig på sjön, man lär sig om sjövägsregler, miljöpåverkan, sjukvård, enklare navigering och sjökort, säger Fredric Lindqvist.

Under andra delen går deltagarna igenom de teoretiska delarna igen och får möjlighet att ställa frågor till instruktören. 

undefined
Ett härligt sommarnöje - men nu krävs förarbevis för att kunna köra vattenskoter.

Det är polisen och kustbevakningen som sköter tillsynen av vattenskoteråkning. Det är även straffbart att låna eller hyra ut sin vattenskoter till någon utan giltigt förarbevis. Den som kör vattenskoter ansvarar för att följa sjölagen och sjövägsregler på samma sätt som andra sjötrafikanter. Förarbeviset kan återkallas om man begår vissa sjörelaterade brott även med andra fartyg än vattenskoter.

Sedan förra sommaren kan även polisen ge ordningsböter på plats för störande och onödig vattenskoterkörning. Bötesbeloppet är på 1500 kronor.

I Kåge hamn har solen börjat skina. Instruktören Jesper Tolonen samlar ena delen av gruppen och förklarar upplägget. Sedan åker de sakta ut genom hamnen. 

undefined
Från och med första maj i år behöver man ha ett förarbevis för att få köra vattenskoter. I Kåge hamn tar 15 deltagare sista steget för att ro förarbeviset i land.

– Tre knop är farten ska man hålla när man kör i hamnar. Det är i princip att köra i dragläge. Det är främst farten man håller i hamnarna som irriterar båtägare, hög fart skapar svallvågor, förklarar Jesper Tolonen när han kör ut i fjärden.

Deltagare i olika åldrar kör runt ute på havet. De övar på att lägga till vid en flytbrygga, att backa fram och tillbaka och vända på en så liten yta som möjligt i låg fart.

– Det handlar om att lära känna skotern. Vi lär ut hur reglagen och styrningen fungerar, säger Jesper Tolonen.

Efter det blir det en manöverbana ut i fjärden. Deltagarna övar på skarpa svängar genom att köra i en slalombana. Sedan höjs farten ytterligare och de övar på att väja för hinder på vattnet. 

undefined
Vattenskoter är ett sommarnöje. Men den som kör har samma skyldigheter som en befälhavare på ett fartyg.

– Vi prövar även att gasa upp i hög fart och testa hur långt man glider på vattnet. Det finns ingen broms på en vattenskoter, men man kan använda backen som en broms, förklarar Jesper.

Efter några timmar på vattenskotern återvänder deltagarna till hamnen.

undefined
Jeanette Hedlund har precis tagit vattenskoterförarbevis. ”Jag kommer använda den som ett fordon och skjutsa min söner när de åker vattenskidor.”

–Jag har bara kört två gånger innan. Kursen var kul och intressant, säger Jeanette Hedlund.

FAKTA

Utbildningen måste vara godkänd av Transportsstyrelsen. På deras hemsida finns en lista över godkända utbildningsanordnare. 

Efter att man genomgått utbildningen och klarat ett teoretiskt prov kan du ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen.

Den som har förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg som är utfärdat före den första maj 2022 har rätt att köra vattenskoter med det intyget till den 30 april 2023. Kom ihåg att ta med ID.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!