Ny ingång till läraryrket lanseras

Inom tolv år kommer det att behövas nästan 5 000 lärare i Västerbotten. Nu lanseras en digital utbildningsguide som ska hjälpa personer in i läraryrket. Anders Bergström, förvaltningschef vid skol- och kulturkontoret i Skellefteå, är inte imponerad: ”Det behövs så otroligt mycket mer”.

Innan år 2031 kommer 4 900 lärare att behövas i länet, skriver UHR med hänvisning till Skolverket.

Innan år 2031 kommer 4 900 lärare att behövas i länet, skriver UHR med hänvisning till Skolverket.

Foto: TT

Skellefteå2019-02-15 08:51
undefined
Innan år 2031 kommer 4 900 lärare att behövas i länet, skriver UHR med hänvisning till Skolverket.

Frågor om behörighet, kursinnehåll, utbildningsorter, studietakt och framtidsmöjligheter ska ges svar direkt. Guiden innehåller även en lärarkompass som ska hjälpa den intresserade att hitta rätt.

Tjänsten lanseras av Universitets- och högskolerådet (UHR) på uppdrag av regeringen. Tanken är att guiden både ska öka kännedomen om de längre, reguljära utbildningarna och de kortare alternativen. Beroende på yrkes- och studiebakgrund finns det nämligen snabbvägar in i yrket.

– Med lärarutbildningsguiden kan fler upptäcka bredden av möjliga utbildningsvägar baserat på egen bakgrund och intressen, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

Innan år 2031 kommer 4 900 lärare att behövas i Västerbotten, skriver UHR och hänvisar till uppgifter från Skolverket.

Anders Bergström, förvaltningschef vid skol- och kulturkontoret i Skellefteå, låter sig inte imponeras av den nya utbildningsguiden. Han tycker att lärarbristen kräver större, medvetna satsningar från kommun, fackförbund och andra aktörer.

– Det här är bra, men det behövs så otroligt mycket mer. Framför allt är det bekymmersamt med utbildade medarbetare för de yngre åldrarna, som på förskola och fritidshem. Hittills har vi klarat oss bra, men jag är bekymrad och det har jag varit länge, säger han.

Kortare vägar till läraryrket

• Personer med akademiska meriter kan utbilda sig till lärare via en kompletterande, pedagogisk utbildning (KPU). En ekonom eller ingenjör kan bli färdigutbildad gymnasielärare efter 1,5 års utbildning.

• Nyanlända som redan är utbildade lärare kan gå en kompletterande utbildning (ULV).

• För erfarna elektriker, VVS-montörer och barnskötare med flera finns kompletterande pedagogiska utbildningar. Det kan leda till ett lärarjobb på ett yrkesprogram.

• För de som redan arbetar som lärare, men som inte har lärarexamen ännu, finns vidareutbildning av lärare (VAL).

Källa: Universitets- och högskolerådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!