Ny hund och satsning på ungdomspoliser i Skellefteå

Ett energiknippe med näsa för droger, vapen och sedlar som lystrar till namnet Woodie. Skelleftepolisens senaste tillskott är specialsökhund och bildar ekipage med hundföraren Åsa Isaksson: ”Det är en satsning och en utvidgning i Skellefteå”, säger hon.

Woodie söker högt, lågt och mittemellan och kan ta sig in i små utrymmen.

Woodie söker högt, lågt och mittemellan och kan ta sig in i små utrymmen.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-02-25 21:00

Hon har arbetat som polis sedan 2003. Efter ett par år valde hon banan som hundförare, närmare bestämt 2007. 

Woodie är hennes femte tjänstehund i ordningen och hennes första specialsökhund, då hon tidigare haft patrullhundar med tilläggsdressyr för exempelvis narkotikasök. 

Woodie är en engelsk springer spaniel, avlad på jaktlinjer. Han är smidig och har mycket energi, eller motor, kanske man ska säga. Hans arbetsuppgifter som polishund är att söka olika typer av narkotika, vapen, patroner och sedlar. 

undefined
Woodie söker högt, lågt och mittemellan och kan ta sig in i små utrymmen.

– Exakt vilka typer av narkotika han är tränad för vill jag behålla för mig själv, säger Åsa och tillägger: 

– Beslutet att vi skulle få in en specialsökhund togs i november, jag hämtade Woodie i slutet av november och vi blev godkända som ekipage i slutet av december 2023, så vi är just igång. Han är ett bra komplement till de patrullhundar som redan är i tjänst, tycker jag. 

Vid Skellefteå lokalpolisområde ska det finnas totalt fyra tjänstehundar: Tre patrullhundar och nu även en specialsökhund. Åsa berättar att de i nuläget är två ekipage. Två unghundar till är på gång, men för dem och deras hundförare pågår utbildningen fortfarande. 

Varför skulle du säga att vi behöver specialsökhundar? 

– Vi ser behovet av specialsökhundar eftersom Skellefteå växer som stad och det innebär också mer narkotika i omlopp, men jag ser egentligen inga skillnader i raser, utan jag ser nyttan som en tränad hund gör. De är otroliga sökmotorer och kan hitta saker som vi människor aldrig skulle kunna hitta, säger Åsa Isaksson. 

undefined
Belöningen: Bus med matte och favoritbollen.

Hon har gömt narkotikapreparat på olika platser i lokalen vi befinner oss i. Det är både höga och låga gömmor samt utomhussök. En specialsökhund ska klara att söka på alla möjliga platser – inte minst där det kan vara otillgängligt. Hon kommenderar hunden och Woodie börjar genast jobba. 

Han söker av ett ganska stort område rätt snabbt, svansen går hela tiden. Plötsligt stannar han upp och ”pekar” med nosen en liten, liten bit ifrån en behållare med lock på. Där har Åsa placerat ett narkotiskt preparat. En tydlig markering. Åsa berömmer och Woodie får sin belöning: Lek med favoritbollen. 

När Woodie hittar ett ämne han är tränad på gör han en så kallad frysmarkering. Det betyder att hunden ”fryser till” när den lokaliserat doften. Nosen ska peka i riktning mot doften, men får aldrig vidröra preparatet. Då blir det kontaminerat. 

Woodie har hunnit fylla nio år och har många år som specialsökhund vid polisen bakom sig. Tidigare i en annan region. 

undefined
Trion ser fram emot att samarbeta.

Vi fortsätter utomhus. Åsa pekar ut var hon gömt en patron. Hon sätter igång Woodie och han söker av hela planen. Till slut markerar han genom att sätta nosen rakt ovanför en stor snöklump. Träff. Åsa berömmer och Woodie belönas. 

Ekipaget ingår i Polisområde Västerbottens hundenhet med placeringsort Skellefteå. Polisinspektör Åsa Isaksson lägger sitt eget veckoschema. För att hålla sig själv, och hunden, fräsch och uppdaterad ingår träning som en del av deras vardag. 

– Vi tränar nästan varje dag i nuläget, men det är svårt att träna hundar och man måste tycka att det är kul. Sedan tar det tid att bli bra. Det som gör det så roligt är att man ser vad hundarna gör för oss och tanken inom en framtid är att ta in en unghund som narkotika-vapensökhund, säger Åsa. 

Som hundförare säger Åsa att man måste ha pannben och vara intresserad av, och kunnig, inom polisens olika typer av verksamheter. 

– Som hundförare är det ju också viktigt att man älskar hundar, vi hänger ju med dem dygnet runt. 

För ett hundekipage kommer uppdragen när de uppstår. Åsa och Woodie kan bli utkallade när som helst under dygnet. 

– Vi samarbetar med alla andra avdelningar inom polisen och Woodie är alltid med mig på jobbet. 

Tullen och exempelvis kustbevakningen är andra myndigheter där ekipaget kan bistå med sökinsatser. 

undefined
Det finns också tid för att gosa …

Något Åsa ser fram emot är att samarbeta med Skelleftepolisens ungdomspoliser. Maria Hedman och Felicia Lindfors är två, av totalt fyra, relativt nyrekryterade. Det var i slutet av november 2023 som de båda fick uppdraget. Maria Hedman säger att de blev tillfrågade, båda tackade ja och de tycker det känns viktigt att även kunna samarbeta med andra aktörer kring unga. 

– Det är bra att vi är fyra då två av oss ofta är bundna till samma plats, med fler så kan vi vara på olika platser samtidigt, säger Maria Hedman. 

undefined
Avsökning pågår … 

Grunden är att de ingår i Skelleftepolisens styrka som områdespoliser, med fokusområde på ungdomsfrågor. 

– En del av uppdraget är att samverka med andra aktörer kring ungdomar och i det stora hela är vi en brottsförebyggande avdelning, säger Maria Hedman. 

Trion är övertygad om att Woodie kan göra stor skillnad där. 

– Vi kan gå in och göra sökinsatser på exempelvis skolor eller i hemmiljö, säger Åsa och Felicia Lindfors fortsätter: 

– Men vi vill inte gå in på exakt hur vi kommer att arbeta, eller hur våra specifika arbetsmetoder ser ut. 

undefined
Maria Hedman är ungdomspolis och ingår i gruppen av områdespoliser i Skellefteå.

Något de anser som oerhört viktigt är att arbeta mot försök att rekrytera unga till kriminella kretsar. 

De båda är väl insatta i ungas situation, hur unga lever i dag och trender och tendenser kring unga. De säger bland annat att det är väldigt inne att vejpa, det vill säga röka e-cigaretter. När de röks kommer ånga istället för rök samt att använda vitt snus. Att efterlikna gängkultur i hur man uttrycker sig, klär sig och vilken musik man lyssnar på trendar också bland unga. 

undefined
Felicia Lindfors.

Att söka exempelvis narkotiska preparat på skolor finns sedan tidigare på agendan. Något som brukar uppskattas av skolans medarbetare. Åsa säger att det planeras och fortsatt kommer att genomföras sådana insatser i samarbete med bland andra ungdomspoliserna. 

– Det här uppdraget som ungdomspolis känns viktigt just nu och det känns också bra att få vara med och göra skillnad, tillägger Felicia Lindfors. 

Ungdomspoliserna har rivstartat och säger att de redan hunnit besöka, i stort sett, alla fritidsgårdar i Skellefteå kommun. Det finns också tre ungdomsutredare vid Skelleftepolisen, vilket underlättar, menar de båda. 

– Vi är fria och flexibla i vårt uppdrag och Åsa hjälper till när vi behöver det, säger Maria Hedman.                                                                          

Polisens tjänstehundar

I Sverige finns i dag cirka 400 polishundar och lika många hundförare. 

Det finns olika typer av polishundar: 

Patrullhund: Söker efter föremål med färsk människovittring, gömda brottslingar, försvunna personer, samt även spår efter människovittring, skyddar sin förare och stoppar flyende gärningspersoner. En del har också tilläggsdressyr för att söka efter ämnen som till exempel narkotika och/eller vapen. 

Specialsökhund: Kan söka efter narkotika, vapen, ammunition, brandfarliga ämnen, sedlar eller kroppsvätskor som blod och sperma. 

Kriminalsökhundar: Används vid brottsplatsundersökningar för att söka blodspår men även kroppsdelar och lik. 

Källa: Svensk polis 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!