Ny forskning kan minska prostatacancerns dödlighet

Under "Movember" uppmärksammas arbetet mot mäns prostatacancer men på grund av covid-19 har alla evenemang och besök ställts in i år. "Vi vill ju inte riskera att sprida ytterligare sjukdom" berättar Leif Sundqvist, ordförande i patientföreningen Guldgubben.

Leif Sundqvist, ordförande i patientföreningen Guldgubben, berättar att samtliga evenemang ställts in i november.

Leif Sundqvist, ordförande i patientföreningen Guldgubben, berättar att samtliga evenemang ställts in i november.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2020-11-16 06:15

"Mustaschkampen" är en årligt återkommande kampanj i november med syfte att samla in pengar i kampen mot prostatacancer. I Skellefteå brukar patientföreningen Guldgubben anordna såväl träffar och konserter som besök i affärer.

Men inte i år.

– Allt är inställt. Normalt har vi ju ett program och hade planerat för det i år också, men vi har inte kunnat genomföra något i år. Vårt uppdrag är ju att stötta de som har prostatacancer i bygden och har ju över 200 medlemmar, berättar Leif och fortsätter:

– Vi vill ju inte riskera att sprida ytterligare sjukdom.

Vad hade ni planerat i år som inte går genomföra?

– Vi skulle haft ett föredrag, och så en konsert i stadskyrkan. Sen Mustaschkampen har vi ju varit på affärer och delat ut aktuella broschyrer och talat med folk men det gör vi inte i år.

Känns det tråkigt? 

– Vi hade ju trott att det här skulle lugna ned sig men det går ju inte se hur långt fram i tiden det är innan det här bli bättre.

I kampen mot prostatacancer kan ett genombrott i forskningen leda till minskad dödlighet. Flera internationella studier har nämligen visat att screening långsiktigt skulle kunna minska dödligheten med upp till 40 procent. 

Ola Bratt, professor i urologi på Sahlgrenska akademin i Göteborg, om den forskningen:

– Prostatadiagnostik förändras i grunden. Magnetkamera införs nu som initial diagnostik vid misstanke om prostatcancer. Då kan runt tusen svenska män årligen komma att slippa få en onödig diagnos på cancersjukdomen. Genom åren har runt 50 000 svenskar blivit överdiagnostiserade med prostatacancer vilket är förfärligt. Nu kan vi till stor del stoppa denna utveckling.

Leif Sundqvist berättar mer:

– Vi har på gång i Sverige med screening för prostatacancer och då blir patienter kallade. Vi har börjat i Skåne och Värmland, och det är förebyggande. Meningen är att man ska gå från 50 år och uppåt. Vi har haft en försöksverksamhet i de regionerna och nu ska det starta i större omfattning och då börjar man med de som är 50 år.

När kan det vara i gång i Skellefteå?

– När vi får det här att rulla så kommer dödligheten att minska. Vi hoppas vara i gång 2022 eller 2023 här uppe i Västerbotten, säger Leif Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!