Frågan var upp på kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags. Osund konkurrens används ibland för att beskriva situationer när det offentliga, exempelvis en kommun, konkurrerar med det privata.
Skellefteå kommun har nu utrett hur en funktion för att hantera misstänkt osund konkurrens skulle kunna se ut. Bakgrunden är en motion från Alliansen i Skellefteå, som ville kartlägga snedvriden konkurrens från kommunen gentemot näringslivet.
I den utredning som genomförts har man tittat på hur tre andra kommuner löst saken; Umeå, Sollefteå och Timrå. Utifrån jämförelsen mellan dessa kommuner, föreslår utredarna hur det skulle kunna se ut i Skellefteå.
Funktionen ska ligga som en e-tjänst på kommunens hemsida. Här kan den som vill anmäla. En näringslivsutvecklare tar emot ärendet och kontaktar berörd verksamhet för utredning och förslag till åtgärd. Den berörda verksamheten hanterar ärendet och lämnar sin utredning till näringslivsrådet. Ett råd som består av bland andra ekonomichefen och näringslivschefen. Om rådet inte är eniga med verksamheten kan en extern utredning beställas.
– En kommun ska inte bedriva osund konkurrens, och om någon upplever att vi är nära gränsen, så ska det kunna anmälas. Vi är alla överens om att det är en bra idé, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsen ordförande.
Umeå kommun hanterade i fjol fyra anmälningar om osund konkurrens, Sollefteå fem och Timrå har hanterat två sedan starten 2019.