Våldsdramats vändningar: Släppt, dömd – sedan häktad

Han anklagas på nytt för upprepade våldsbrott mot en och samma kvinna. I dag kan Norran berätta om en nya, dramatiska vändningar kring den 68-årige våldsmannen. Hovrätten ger tingsrätten bakläxa för att mannen släpptes – och Skelleftepolisen medger misstag i utredningsarbetet.

Frisläppt, dömd och nu häktad igen. Och dessutom: hovrättens bakläxa till tingsrätten och viktiga polisförhör som inte åklagaren får kännedom om. Åklagare Marie Andersson och advokat Jens Nyström medverkar just nu i ett allvarligt rättsfall med mängder av tvära kast.

Frisläppt, dömd och nu häktad igen. Och dessutom: hovrättens bakläxa till tingsrätten och viktiga polisförhör som inte åklagaren får kännedom om. Åklagare Marie Andersson och advokat Jens Nyström medverkar just nu i ett allvarligt rättsfall med mängder av tvära kast.

Foto: Jeanette Lövgren/Hans Berggren

Skellefteå2022-03-09 20:00

Norran har de senaste åren berättat om Skelleftebons upprepade brott mot kvinnan. Det har handlat om strypgrepp runt halsen, om knytnävsslag och kränkande, nedsättande ord.

Inom ett år dömdes 68-åringen tre gånger för misshandel mot kvinnan. Tidsintervallen för domarna är mellan den 30 juni 2020 och 19 april 2021, alltså knappt tio månader.

Så sent som den 23 februari berättade Norran om den senaste rättsliga prövningen mot mannen. Han stod då inför rätta för att ha misshandlat kvinnan genom flera knytnävsslag i ansiktet.

undefined
”Det var inte bra att dessa utredningsuppgifter aldrig nådde mig, vilket polisen känner till. Men det är viktigt att detta kom fram till sist”, påpekar åklagare Marie Andersson.

I samband med rättegången blev det flera tvära kast då kvinnan inte bekräftade att de blåmärken som hon hade i ansiktet berodde på misshandeln den 25 januari.

Efter rättegången släpptes mannen vilket samtliga parter tolkade som att 68-åringen skulle frikännas.

Men den 28 februari meddelades att en oenig Skellefteå tingsrätt dömer mannen för misshandel till tre månaders fängelse.

Detta fick till följd att åklagare Marie Andersson samma dag överklagade till hovrätten i Umeå och begärde att Skelleftebon skulle häktas.

Varför denna begäran?

– Den uppenbara risken för återfall i brott. Att han släpptes förvånade mig utifrån att han en vecka senare dömdes, svarar Marie Andersson.

Hovrätten beslutade om att 68-åringen skulle häktas i sin utevaro, Kort därefter, vid lunchtid den 1 mars, greps mannen av polisen.

undefined
Försvarets invändningar tog inte hovrätten någon hänsyn till. Beslutet blev att 68-åringen ska sitta häktad utifrån risken för återfall i brottslighet fram till den nya rättegången i hovrätten i 19 april. Den fällande domen har överklagats av Skelleftebon.

Samma dag hölls förhandlingen i hovrätten. Skelleftebons advokat Jens Nyström påpekade att hans klient, som i tingsrätten förnekade brott, motsatte sig att sitta häktad:

– Han har ålagts kontaktförbud mot målsäganden och han har ingen som helst avsikt att kontakta henne. De har inte heller haft någon kontakt sedan han försattes på fri fot av Skellefteå tingsrätt. Vid rättegången framkom tydligt att ingen av parterna hade för avsikt att kontakta den andra, likaså att båda konstaterade att deras relation var över. 

Dessa invändningar tog inte hovrätten någon hänsyn till. Beslutet blev att 68-åringen ska sitta häktad utifrån risken för återfall i brottslighet fram till den nya rättegången i hovrätten i 19 april (den fällande domen har överklagats).

Till den rättegången hänvisar åklagare Marie Andersson till kompletterande bevisning. Det handlar om ett inledande, kortare videoförhör som hölls med kvinnan när polispatrullen kom till lägenheten i Skellefteå den 27 januari.

Denna typ av förhör kallas för 5+5-förhör och är av största betydelse eftersom att målsäganden dels förhörs, dels filmas vilket säkrar hur brottsoffret reagerar, kroppsspråk och andra detaljer som exempelvis synliga skador i ansiktet.

undefined
”Någonstans har det gått fel; att min klient först släpps, sedan döms och därefter häktas igen. Det är en märklig ordning i detta rättsfall”, säger 68-åringens advokat Jens Nyström.

Men Skelleftepolisen missade att tillföra förhöret i förundersökningen, vilket gjorde att uppgifterna aldrig kunde användas av åklagaren vid rättegången.

Marie Andersson:

– Det var inte bra att dessa utredningsuppgifter aldrig nådde mig, vilket polisen känner till. Men det är viktigt att detta kom fram till sist, och jag menar att uppgifterna i förhöret visar att skadorna uppkom två dagar före anmälan gjordes. Men detta är något som hovrätten får värdera.

Johan Karlsson vid brott i nära relation-avdelningen vid Skelleftepolisen:

– Det här missades att ta med i förundersökningen, det är bara att beklaga. Det är en miss från vår sida som upptäcktes direkt efter rättegången.

Advokaten om 5+5-förhöret

– Någonstans har det gått fel; att min klient först släpps, sedan döms och därefter häktas igen. Det är en märklig ordning i detta rättsfall, säger Jens Nyström.

Om det så kallade 5+5-förhöret som nu ska användas säger han:

– Det förvånar mig att förhöret dyker upp först nu, det har ju hela tiden funnits hos polisen. Jag menar att det inte kan dras några nya slutsatser av det här förhöret utifrån när skadorna ska ha uppkommit. Dessa uppgifter ger inget direkt stöd och förändrar inte bevisläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!