Vårt matsvinn har vuxit sig till att bli en av våra stora miljöbovar. Enligt Naturvårdsverket står den svenska livsmedelshanteringen för cirka 20–25 procent av vår totala klimatpåverkan. En stor del av det svinnet står matbutikerna för och det var där Johan Eriksson med församling såg sin chans att påverka genom att starta upp en social butik med just överblivet livsmedel på hyllorna.
– Tanken med butiken är att samla in matsvinn från andra butiker och grossister för att sälja det billigt till människor som lever i ekonomisk utsatthet. Alla får handla, men varorna säljs till halva priset för människor som har låg inkomst eller lever på någon form av försörjningsstöd, säger projektledare Johan Eriksson vid Pingstkyrkan.
Igång efter nyår
Visionen att starta en social butik fanns redan 2017, då Johan gjorde ett studiebesök på matmissionen i Stockholm. Men det skulle dröja till i år innan projektet sparkade igång.
– Det är ganska nyligen vi i församlingen bestämde oss för att vi skulle satsa på det här och det är först nu jag kunnat börja kolla på lokal och samarbeten. Men vår förhoppning är att kunna öppna hyfsat tidigt under 2020 i alla fall, säger han.
Hur stort är problemet med matsvinn?
– Enligt vad jag läst så är det ett ganska stort samhällsproblem och det slängs mycket mat i butikerna vilket blir betungande för miljön. Så det här känns väldigt positivt. Vår målsättning med butiken är att samla in 100 ton mat per år som annars skulle ha förstörts, säger han.
Konceptet med en social butik som denna är unik i Norrland.
– Butikerna har varit riktigt entusiastiska, en del har till och med sökt ett alternativ som detta tidigare, säger han och tonar ned att det skulle konkurrera med matbutikerna.
– Det kommer inte att fungera likadant som i vanlig en matbutik och du kommer så klart inte att hitta allt på våra hyllor. Men vi hoppas hitta ett så stort utbud som möjligt, säger han.
Räknar med förlust
Butiken har inget vinstsyfte, utan har budgeterats att gå med förlust på 600 000 kr per år.
– Församlingen går in med 300 000 kr. Sen hoppas vi hitta sponsorer som ställer upp med resterande hälft.
– En sån här butik kräver frivilliga insatser och volontärer. Jag tror att det här är något som kan engagera samhället i stort och att det finns ett intresse att hjälpa till, säger han.