Oscar Karinkanta, Nora Nyberg och Sara Wikström går i tvåan på gymnasiet i Skellefteå. Nora läser samhällsprogrammet på Anderstorpsgymnasiet, Sara läser natur på Baldergymnasiet och där går även Oscar som läser teknik. De träffades eftersom de alla valde entreprenörskap som individuellt val. En grundtanke som stack ut för dem, som växt upp i en stad i konstant förändring, var att alla ska känna sig välkomna.
– Det här inspirerade mig personligen eftersom jag bodde i USA förra året och jag ville skicka en bok till mina vänner där om var jag kommer ifrån men det fanns ingen bok på engelska om Skellefteå. Så vi tänkte, varför inte göra en som ett skolprojekt?, säger Sara Wikström.
Vad är ert mål med den här boken?
– Vi ville åstadkomma ett mer enat Skellefteå för att få alla att komma samman och lära känna fler människor och för att de nyinflyttade ska lära känna oss. Vi vill också att de verkligen ska gilla Skellefteå och känna till vad som finns att göra här. För det kan vara svårt när du först kommer hit. Jag känner att vår bok är en introduktion för dem, ställen dit man kan gå med kompisar eller ställen där du kan träffa folk, säger Sara.
Varför tycker ni att ni är perfekta för att skriva den här boken?
– För att vi är tonåringar som bor här. Vi känner till staden och speciella platser såväl som traditioner, säger Nora Nyberg.
– Eftersom jag testat på att bo någon annanstans så vet jag vilka saker man vill veta. Dessutom är min mamma från Polen och kom till Sverige när hon var 12. Så hon har pratat mycket med mig om hur det var att komma till Sverige, säger Sara fortsättningsvis.
Vad tycker ni om alla nykomlingar? Är ni så pass unga att det känns som att det varit en del av ert liv länge eller känns det som en ny grej?
– Jo, jag tycker det känns ganska nytt. Jag märkte verkligen skillnad när jag hade varit borta förra året och kom tillbaka igen. Nu när jag går längs gatorna hör jag människor som pratar engelska och alla möjliga språk. Och jag tycker att det är så roligt. Det märks verkligen att Skellefteå växer, säger Sara.
Oscar reflekterar över att när han var yngre kändes staden grå och ganska död men att allt har ändrats på senare år. Att se det från en nykomlings perspektiv kan vara inspirerande.
– Min förra engelsklärare flyttade hit för några år sedan. Det har varit så kul att höra om hennes perspektiv på saken. För när man är född här är det liksom, jaha, norrsken. Jaha, det är två meter snö. Allt jag tänker på är att jag måste skotta uppfarten. Men när man hör det från hennes perspektiv så är hon helt fascinerad. Och det är bara så intressant att se. Saker som jag tar för givet. Hon ser på dem som mirakel. Det är ganska fantastiskt. Och det får mig att uppskatta de sakerna, säger Oscar.
Vad är målgruppen för er bok?
– Vi skulle vilja nå ut till de unga människor som nyligen flyttat till Skellefteå, men också till föräldrar för vi vet att många föräldrar oroar sig för sina tonåringar när de flyttar för det är en svår grej att gå igenom och vi vill ge dem en introduktion. Vi vill att folk ska känna sig välkomna och inkluderade, säger Sara.
Boken heter ”How to be a Skelleftebo” och den kan antingen förbeställas eller köpas från trion på UF-mässan på Sara Kulturhus 13 mars. De kommer också dyka upp på Chefsdagen i Norr, 20 mars.