Projektet som startat i höst har inletts med en workshop där man samlat in idéer och behov från samhällets aktörer. Fler sådana ska hållas och det blir också aktuellt med andra aktiviteter där idéer och lösningar formas tillsammans. Det handlar om en neutral och jämlik plats där aktörer från akademi, näringsliv, civilsamhälle, myndigheter och offentlig sektor kan mötas.
– Hit ska man kunna komma utan att vara låst i sin befintliga roll. Här kan man hitta nya sätt att lösa komplexa samhällsproblem som inte kan hanteras inom de traditionella processerna, säger Tove Mohall, projektledare och innovationsledare på Skellefteå Science City i ett pressmeddelande.
Jimmy Antonsson, senior innovationsledare på Skellefteå Science City konstaterar att i dagens snabba samhällsomvandling krävs det helt andra insatser än tidigare för att möta upp de nya behoven.
– Det går inte inom ramarna för dagens system. Vi måste tänka annorlunda och stärka den kollektiva intelligensen. Kärnan är människorna, kulturen och communityn som skapas här, säger han.
Skellefteå Co-creation Hub använder sig av den metodik som Samverket, som är en samverkans- och innovationsarena för offentlig sektor, tagit fram och använder.
Projektet i Skellefteå bygger vidare på liknande sådana som genomförts i Östersund och Stockholm. Dessutom drar man lärdomar från Vinnovas förstudie om samverkanshubbar i norra Sverige. Skellefteå Co-creation Hub ska drivas i tre år och finansieras av EU, Skellefteå kommun, Sparbanken Nord och Region Västerbotten.