Regionen beställde en analys av läget. Nu har en konsult har tagit fram en rapport under november och december. Där har de försökt ta reda på hur olika scenarier när det gäller Northvolts framtid kan slå mot Skellefteå och Västerbotten.
Scenarierna handlar om att rekonstruktionen lyckas eller att Northvolt tvingas till konkurs men att nya ägare fortsätter verksamheten i Skellefteå eller att verksamheten läggs ned. Tidsperspektivet är 2024 till 2030 och utvecklingen jämförs med de tidigare planerna för Northvolts utveckling gått som tänkt.
I detta referensscenario har antalet anställda 2030 justerats ned från 4 000 till 2 500. Det är en siffra konsulten anser vara rimlig för att nå lönsamhet.
Rapportens slutsats är att en rekonstruktion och en konkurs med ny ägare ger liknande effekter. Det blir en tillfällig nedgång under 2025 till 2026, som följs av en relativt snabb återhämtning fram till 2030. Antalet sysselsatta minskar med några hundra personer och befolkningen ökar – om än lite. Även skatteintäkterna ökar något.
En konkurs leder inte oväntat till mer långvariga negativa effekter. Det gäller både sysselsättning, befolkningsutveckling, regional ekonomi och skatteintäkter.
Vid en konkurs förväntas sysselsättningen minska med drygt 3 700 personer och befolkningen förväntas minska med 4 250.
Därtill får Skellefteå kommun in 267 miljoner kronor mindre i skatt 2030 jämfört med 2024. Sammantaget över åren fram till 2030 handlar det om en miljard i förlorade skatteintäkter. I Västerbotten generellt ökar sysselsättning, befolkning och skatteintäkter mindre vid detta scenario. Exempelvis beräknas befolkningen öka med drygt 11 000 i Västerbotten i scenario ett men med nästan 2 000 personer i avvecklingsscenariot.
Kommunalrådet Lorents Burman (S) har fått en dragning av rapporten och tycker att det är bra att den bedömning kommunen redan gjort av läget nu också finns på pränt.
– Det är svårt att bedöma olika effekter och det är en uppskattning ska sägas, säger han.
Han påpekar att en konkurs skulle innebära så mycket mer än ett slag mot Skellefteå.
– Det skulle vara Sveriges största konkurs och det är en nationell angelägenhet. Därför har vi jobbat för att få behålla så mycket kompetens som möjligt i Skellefteå. Det viktiga här är att det finns 3 000 personer här som kan bygga batterier. För den samlade kompetensen finns ingenstans i Europa och det vore katastrof om den går förlorad – om de som arbetar här skingras och återvänder till sina länder.
– Det tredje scenariot får absolut inte inträffa. Vi siktar mot scenario ett och i väntan på att det går bättre måste vi behålla arbetskraften här, tillägger han.
Han tycker sig inte ha fått gehör för detta från regeringen. Bland annat när det gäller att förlänga uppehållstillstånd så att tidigare Northvoltanställda hinner hitta nya jobb.
– Att starta bygget av Norrbotniabanan kräver också mycket arbetskraft, liksom E 4-förbifarten. I de fallen är det staten som äger ansvaret. Vi har inte fått något startbesked för Norrbotniabanan än, säger han.
Han tillägger att de fortsatt för en dialog med regeringen. Senast förra veckan träffade han statssekreteraren och förklarade att frågan inte bara är en angelägenhet för Skellefteå utan en nationell och Europeisk angelägenhet.
En slutsats i rapporten är också att följdeffekter på företag som drabbats genom konkursen och rekonstruktionen bedöms som relativt begränsade.
Däremot finns en risk för skadat förtroende för Northvolt eller en ny ägare, liksom företag i den gröna omställningen eller andra företag i Skellefteå. Ja, till och med Skellefteå som kommun och Västerbotten kan få sämre förtroende, enligt rapporten. Färre kan vilja flytta hit eller bo kvar i kommunen eftersom det förknippas med högre risk.
– Väldigt många beskriver den gröna omställningen som en massa bubblor. De bubblorna finns bara i huvudet på dem. Verkligheten är att hela världen är på väg att ställa om. Asien och Kina är tio år före. Det som kan hända om Northvolt går i konkurs är att de som säger att klimatförändringar inte existerar får vatten på sin kvarn att inte bryta fossilberoendet, säger Lorents Burman.
Han tillägger:
– Hänger inte Sverige med i den gröna omställningen kommer teknikindustriutvecklingen här att vara väldigt föråldrad om bara några år. Det blir förödande för ekonomin. Om Northvolt misslyckas kan det bli svårare framöver att få investerare att satsa i Europa.