På det nya bostadsområdet Eriksberg, i centrala Skellefteå, råder en härlig nybyggaranda. Inga av de villor som tornar upp sig är den andra lik. Där Anna Stavas Gata gör avstamp, på Västra Eriksberg har en vitt tvåplanshus tillkommit under det senaste halvåret. Huset som är symmetriskt in i minsta detalj skapar harmoni för ögat.
Efter att ha ringt på dörrklockan som består av ett lejon i blank mässing välkomnas man genom de svarta diplomatdörrarna in i ”Villa Charlotta”. Hallen är rymlig och den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum ger generösa ytor för matlagning och samvaro.
Marknaden styr
Under de senaste åren har allt fler skelleftebor valt att bygga nytt, istället för att köpa ett redan befintligt hus.
– Vi är båda pedantiska och gillar inredning så för oss var det ett självklart val att bygga ett nytt hus, säger Viktor Ekvall Sjödin, som för tre månader sedan flyttade in i den nybyggda villan tillsammans med sambon Charlotta Lindkvist och barnen Levis Nilsson, 8 år, och Stella Ekvall, 8 månader.
– En anledning till att fler bygger nytt nu kan ju vara att kommunen har börjat släppa på fler tomter centralt nu vilket gynnar nybyggandet, säger Charlotta Lindkvist.
– Sedan ser ju marknaden ut så att många unga som köpt lägenhet för kanske tio år sedan går med stora vinster när de säljer och har en startbudget till ett hus, säger Viktor Ekvall Sjödin.
Familjen bodde tidigare i ett litet radhus på Morö Backe och hade kikat runt på tomter och hus i ungefär två år innan de slog till.
– Först kollade vi på tomter på Morö Backe, men det kändes trevligt med Eriksberg där alla är nybyggare och det är väldigt många barnfamiljer som bor här. Det tog lång tid innan vi till slut fick en tomt här och sedan var reglerna kring vilket hus man fick bygga på tomten ganska otydliga vilket gjorde att det drog ut på tiden, berättar paret.
Öppet tak i nock
Till slut föll valet på ett Eksjöhus i New England-stil. Husmodellen som kallas ”Balans Vinkel Valm” är ett modernt och stilrent tvåplanshus med luftig och öppen planlösning, helt utan korridorer. Sammankopplat med huset finns ett garage som paret nu är i full gång med att bygga.
– Vi har gjort en hel del ändringar från den grundläggande husmodellen. Vi har exempelvis breddat huset 60 centimeter, vilket vi tycker gjorde enorm skillnad för planlösningen då vi nu även fick plats för en klädkammare till exempel. Sedan har vi gjort öppet tak i nock i matsalen, vilket var en av de saker som vi hade på vår önskelista över saker som vi ville skulle finnas i huset. Allt material till huset invändigt köpte vi in själva, berättar Charlotta Lindkvist.
De har även valt att bygga in trappan och använder utrymmet under trappan för att gömma undan kablar och media som hör till husets inbyggda högtalare som finns i alla rum.
Husskylt som gått i arv
På husets fasad sitter en smiden skylt där det står ”Villa Charlotta”.
– Skylten har gått i arv och kommer från min mormor som heter Charlotta i mellannamn. Hon döpte deras sommarhus i Skåne till ”Villa Charlotta” och lät tillverka en smidesskylt. Huset sålde hon sedan för många år sedan, men skylten har hon behållit. Kanske var det meningen att jag skulle hitta en fru som hette Charlotta, säger Viktor Ekvall Sjödin och ler.
”Allt material till huset invändigt köpte vi in själva.”
Huset på 180 kvadrat inrymmer fyra sovrum, två vardagsrum, två badrum, kök och tvättstuga.
– Det vi blev mest nöjda över är matsalen med tak i nock och de stora fönstren som ger fint ljusinsläpp. Några andra saker som vi hade med på vår önskelista var köksön, kaminen, de inbyggda högtalarna och groventrén som vi också är väldigt nöjda med, berättar Viktor Ekvall Sjödin.
– Jag är mest nöjd med mitt eget rum som jag fick bestämma själv hur det skulle se ut, säger Levis Nilsson, som har sitt rum på övervåningen, med ett vardagsrum inrett med soffa och projektor i anslutning.
”Vi är båda pedantiska och gillar inredning så för oss var det ett självklart val att bygga ett nytt hus.”
Många val dagligen
Vid ett husbygge är det många val som ska göras. När man väl valt vilken husmodell man vill ha och på vilken tomt, så återstår under uppbyggnaden av huset dagligen val som ska göras. Alltifrån att välja vilket grus det ska vara på infarten till vilken bänkskiva man vill ha i köket.
– Det svåraste kan vara om man har en helt färdig bild av vad man vill ha, vilket hände för oss med vårt golv i matsalen. Vi visste exakt vilket golv vi ville ha, men vi kunde inte hitta det. Det tog lång tid, men till slut hittade vi det i alla fall. Men det kan vara bra att inte låsa fast sig alltför mycket i färdiga idéer utan mer ha ramar att gå efter och sedan ett öppet sinne för detaljer, säger Charlotta Lindkvist.
– Något annat som är viktigt att tänka på då man gör val under byggets gång är att tänka på vad som håller i längden, att tänka ett steg till, avslutar Viktor Ekvall Sjödin.