Siffrorna presenterades på statistikmyndighetens hemsida på torsdagsmorgonen. Skellefteå kommun har fortfarande ett födelseunderskott. Det var 71 fler som dog än som föddes, men inflyttningen är större än utflyttningen, 1 408 personer jämfört med 825 personer från januari till juni.
– Det är jätteroligt och jättepositivt. Vi kommer att behöva fördubbla inflyttningen för att klara hela utvecklingen i Skellefteå. Nu finns arbetstillfällen som lockar och drar. De flesta har jobb i Skellefteå och arbetstillfällena ökar överallt. Och i och med att befolkningen ökar så ökar all kringservice, säger Kristina Sundin Jonsson.
Hon tror att siffrorna för helåret kommer att hamna på en ökning på 800–1000 personer i kommunen.
– Höstarna brukar vara svagare för alla kommuner. Vi ska sätta oss nu och försöka analysera och grotta ner oss i siffrorna som har kommit, säger hon.
Från övriga landet har det kommit 747 personer till Skellefteå, från utlandet 412 men det är även en stor inflyttning från länet, 249 personer. Umeå däremot tappar 261 personer under samma period. Kommunen har visserligen ett födelseöverskott men utflyttningen har varit stor. Det är till exempel 606 personer som har flyttat till övriga länet från Umeå.
– Umeå är en studentstad och de tar säkert igen detta i höst. Vi har olika befolkningssammansättning, men jag tror att vi kommer att se en förändring av befolkningssammansättningen framöver även här i Skellefteå. Vi har exempelvis fler studenter nu.
I Malå har befolkningen minskat med sju personer och i Norsjö har den ökat med tio personer. Malå har visserligen ett litet plus på inflyttningssidan men det är ett födelseunderskott på 23 personer. I Norsjö föds det också färre än det dör men där har 93 flyttat in medan 73 flyttat ut. Arvidsjaurs befolkning minskade med sex personer och Arjeplogs med 17 personer. I de kommunerna dör också fler än det föds. Fler flyttad också från Arjeplog än till.
Hela Västerbotten har fått en ökning med 162 personer. Övriga kommuners befolkningsförändring finns i tabellen nedan.
Folkökning
Siffrorna gäller första halvåret 2022
Bjurholm -9
Dorotea -10
Lycksele 36
Nordmaling 19
Robertsfors -5
Sorsele -5
Storuman -75
Vilhelmina -36
Vindeln -55
Vännäs -11
Åsele -20