Fyrverkerier har avfyrats i Skellefteå kvällarna före Nyårsafton. Natten mot torsdag ryckte polisen och räddningstjänst ut till ett flerfamiljshus på Getberget efter att fyrverkerier avfyrats inne i ett trapphus. Natten mot fredag hördes återigen fyrverkerier i centrala Skellefteå – denna gång dock utomhus.
– Vi fick samtal gällande fyrverkerier i centrum. Vi åkte inte ut på det eftersom det var svårt att härleda var det kom ifrån. Det var strax innan midnatt, sa Maria Linné, presstalesperson vid polisen, på fredagsmorgonen.
– Inringaren har inte sett varifrån det skjuts så det är ingenting vi åker ut på, men det handlade om att raketer skjuts i stan.
Även på fredagskvällen hördes återigen fyrverkerier, men det resulterade inte i några samtal till polisen.
– Vi har inte fått in några samtal, uppger Maria Linné på lördagen.
Inför nyårsfirandet – då det verkligen smäller till – har polisen på sin hemsida delat med sig om vilka regler som gäller vid fyrverkerier. Du kan nämligen behöva tillstånd från polisen för att kunna använda det eller andra pyrotekniska varor, såväl utomhus som inomhus och i samband med evenemang.
Det gäller om det handlar om en tidpunkt eller en plats där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas, exempelvis där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader.
Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras. Skellefteå kommun delar också med sig av tio råd på sin hemsida inför nyårsfirandet.
"Det absolut viktigaste rådet är att läsa instruktionen på fyrverkeripjäsen, och göra det när det är ljust. Inte fem i tolv i en snödriva efter ett par glas champagne", skriver kommunen på hemsidan.
Tio goda råd
- Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
- Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
- Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
- Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
- Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
- Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
- Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
- Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
- Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
- Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
Källa: Skellefteå kommun
Allmänna regler
- Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.
- Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier och andra produkter eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.
- Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.
- Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.
- Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.
- Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers och liknande mindre produkter som är avsedda att användas inomhus.
- För svävande lyktor med öppen låga gäller särskilda bestämmelser. Det gäller även gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen.
- Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Lyktorna får max vara 100 cm höga.
- Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats (10 kilometer eller närmare fågelvägen), måste du kontakta den flygplatsen i god tid.
Källa: Polisen.se/Transportstyrelsen