Det var uttalat redan vid samgåendet att företagen tillsammans skulle skapa ett mervärde för kunden.
Vetab hade jobbat bland annat med prototyper och specialapplikationer medan Teamteknik arbetade bredare med maskinbyggnad och kontraktstillverkning.
–Vi har fått större uppdrag hos våra stora kunder sedan dess, säger Karl-Erik Hedlund, som är kundansvarig och teknisk säljare.
”Nära kunden”
De fördelar som sammanslagningen har bidragit till är att företagen nu har en större bredd på kompetens och maskinsidan, vilket ger ett mervärde.
Han berättar att företaget jobbat väldigt nära de största kunderna. Tio av kunderna står för 80 procent av VTT:s omsättning. Totalt har företaget ungefär 100 kunder årsbasis.
– Vi känner oss väldigt trygga med de största kunderna. Den största har vi jobbat med sedan 1975.
– Strategin vi har är att jobba nära kunden och gemensamt utveckla deras affär.
Gruvsidan är tung, men VTT har också kunder i många andra segment som fordon, plastindustri och faktiskt rymdindustri.
”Breddad kompetens”
De anställda hjälps åt i projekten.
– Vi ser att det är kompetensmässiga synergier, säger Kristoffersson.
– De är en bättre dynamik nu. Man lär av varandras erfarenheter. Det har blivit väldigt bra sammansättning av kompetenser, säger Hedlund.
I dag har VTT 33 anställda, varav sex tjänstemän.
– Vi ser att vi har potential att växa till dubbla volymen och vi siktar mot det på några år. Kompetensen som helhet har breddats efter sammanslagningen, fortsätter Kristoffersson.
Rekrytering
VTT ser som många andra på viss oro på kompetensförsörjningen. Just nu har företaget inne tre praktikanter från Balderskolan och T2.
–Vår ambition är att ge dom de kunskaper som krävs för en anställning efter skolgången. Vi ser i dag att de som vi bedömer anställningsbara får jobb här nu, säger Kristoffersson.
– Vi anställer om vi hittar rätt personer. Vi måste nu dessutom hitta ett par ersättare för pensionsavgångar. Vi måste ligga tidigt ute och lösa sådant då det krävs en upplärningstid och komma in i verksamheten.
Variationen hoppas VTT lockar.
– En dag är aldrig den andra lik. Mycket handlar om problemlösningar åt andra, berättar Hedlund.
2018 omsatte VTT 39 miljoner kronor. Under 2019 ligger budgeten på 46-47 miljoner kronor.