Många insekter och växter frodas vid våra vägkanter. Burviksvägen i Skellefteå är klassad som en artrik vägkant, med både vanligare och ovanligare växter som växer där.
– Vissa sträckor liknar ängsmark, och besitter stor artvariation. Just nu återbesöker vi Burviksvägen, för att notera skillnader från andra år, säger Björn Almkvist, biolog.
Man lokaliserar rikblommiga områden längs vägkanten, och noterar sedan hur många blommor av en sort som växer där, men också hur många olika sorters blommor som finns.
– Vi kollar även fridlysta växter, och efter det bestäms åtgärder för hur de ska bevaras, säger Björn Almkvist.
Intill Burviksvägen växer bland annat orkidésorten jungfru Marie nycklar, som är fridlyst.
– Sedan har vi också några köttätande växter som trivs här, som till exempel rundsileshår och tätört.
Invasiva arter är också något som man inventerar, de växer oftast längs större vägar som E4. En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde.
– De har en tendens att sprida sig väldigt lätt, och lägger sig som en matta och kväver allt under sig, säger Joseph Anderson, biolog.
Biologerna, tillsammans med Trafikverket, inventerar de artrika vägkanterna i Skellefteå med omnejd veckan ut.
– Även invånare kan rapportera in till oss, om man hittar en fridlyst art eller ser något annat de vill att vi ska undersöka. Då ser vi det som en punkt på vår karta, säger Joseph Anderson.