Den screening av personal som nu ska påbörjas handlar om så kallade PCR-test, som är mer tillförlitliga än snabbtest och där provsvaret kommer inom två dygn. Syftet är att kunna upptäcka smitta bland personal som inte själv uppvisar några symptom. Förutom Skellefteå kommun får även Umeå kommun samma rekommendation.
– Vi har stått och vägt ett tag och nu kommit till det läget att vi fått in smitta på boenden och eftersom smittan är störst i Skellefteå och Umeå gäller rekommendationen där, säger Maria Marklund på vårdhygien.
När är det tänkt att provtagningen ska börja?
–Vi har sagt så snart som möjligt. Men vi har väldigt gott samarbete med kommunerna så det kommer säkert att gå bra, säger Marklund.
Ger ni några rekommendationer till kommunerna när det gäller omplacering av ovaccinerad personal?
– Nej det gör vi inte. Däremot rekommenderar vi starkt att alla som har möjlighet ska vaccinera sig.
De som berörs av provtagningen är personal på vård- och omsorgsboenden, inte hemtjänsten. Tanken är att provtagningen i ska starta så snart som möjligt, förhoppningsvis redan mot slutet av veckan. Däremot finns ännu inga planer i Skellefteå på att omplacera ovaccinerad personal, vilket skett i bland annat Arjeplog.
– Vi lutar oss mot den tolkning som Sveriges kommuner och landsting, SKR, har gjort och enligt dem finns inget rättsligt stöd i att omplacera personal, säger Katarzyna Wikström, socialchef i Skellefteå kommun.
Men samtidigt rekommenderar ju vaccinsamordnaren i Västerbotten fler kommuner att omplacera personal som inte är vaccinerad och även socialminister Lena Hallengren lyfter fram Arjeplog som ett föredöme – gör de fel menar du?
– Det finns en massa röster i den här frågan och vi för en dialog med andra kommuner och försöker hitta nya sätt. Som jag ser det är screening ett ännu bättre verktyg eftersom man då upptäcker smitta hos personer som inte själv har symptom. Vi vet ju att även vaccinerade kan bära smittan, säger Katarzyna Wikström.
Har ni koll på vilka av personalen som är vaccinerad? Ställer ni frågan?
– Nej, vi ingen systematik kring att ställa frågan. Däremot rekommenderar vi alla att vaccinera sig, både för sig egen och andras skull. Det är jätteviktigt. Vi har medarbetare som valt att vaccinera sig efter det senaste utbrottet och överlag har vi en hög vaccinationsgrad i Skellefteå, säger Ejja Häman Aktell, äldreomsorgschef.
Men varför ställer ni inte frågan – många anhöriga är ju oroliga?
– Vi förstår oron men frågan är komplicerad. Vi kan ställa frågan men kan inte begära svar eller registrera svaren, eftersom uppgift om vaccination utgör en känslig uppgift enligt GDPR, säger Katarzyna Wikström.
Finns det någon pågående smitta inom äldreomsorgen i dag?
– Nej, när vi fick senaste svaren i fredags hade vi inga fall inom verksamheten, säger Ejja Häman Aktell.
Hur säkerställer ni att inte äldre och sköra utsätts för smitta i onödan?
– Vi har vaccinerat färdigt dos 3 till dem som ska ha en tredje dos och jag känner mig trygg med att personalen följer den basala vårdhygienen och bär munskydd. Dessutom fortsätter vi att låta de sköra och äldre träffa anhöriga på ett säkert sätt, man får boka tid och även sprita händerna och bära munskydd. Där gör personalen ett fantastiskt jobb.