Återupplivar klassiska restaurangen under nytt koncept

Efter några månader som hotellchef är Anna Kaiding redo för nästa steg. Till veckan återupplivar hon restaurangen på Hotel Victoria – under ett norrländskt koncept. ”Det är en ny restaurang samtidigt som det är en restaurang som kommer tillbaka. Det är nytt och gammalt på samma gång”, säger hon.

Anna Kaiding har många planer för restaurangen i framtiden. Bland annat vill hon sälja soppor till lunch.

Anna Kaiding har många planer för restaurangen i framtiden. Bland annat vill hon sälja soppor till lunch.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-09-18 08:15

Anna Kaiding beskriver projektet som ett risktagande.

– Vi skulle kunna ha gjort om det här till hotellrum. Det vet vi går åt, det hade varit tryggt och säkert. Nu kastar vi ut oss i en helt ny bransch, det är inte alls lika tryggt men spännande och roligt, säger hon.

Maria Tafvelin, senast arbetsledare på Café Kajutan, blir ansvarig kock. Hon sökte jobbet efter att ha läst om Anna Kaiding i Norran.

– I artikeln stod det att de söker en kock. Klockan var 22.00 men jag var bara tvungen att ringa upp henne innan den här chansen gled mig ur händerna. Jag sa ”hej, jag tror det är mitt jobb ni pratar om”, berättar Maria.

– Jag tänkte: vad är det här för kvinna som ringer vid den här tiden och säger att det är hennes jobb? Men jag fick en bra magkänsla. Hon lät så exalterad och jag kunde höra på hennes röst att hon brann för det här, säger Anna.

undefined
Kocken Maria Tafvelin bestämde sig för att ge sig in i restaurangbranschen efter att ha gjort succé med sina matbilder på Instagram.

Maria berättar att hon inte har någon kockutbildning utan hittade till yrket på ett annorlunda sätt.

– Det är lätt att säga att man alltid har älskat att laga mat men det är inte sant för min del. Jag har jobbat med allt möjligt. För några år sedan började jag lägga upp bilder på Facebook och folk började föreslå att jag skulle skriva en kokbok, säger hon och fortsätter.

– Det visade sig vara för dyrt, men ledde till ett Instagram-konto med matbilder. Jag fick följare på följare, det bara dundrade iväg. När Leif Mannerström började följa mig blev det en fest och en boost för självförtroendet ... jag kanske ska jobba med det här?

undefined
”Skelleftegömman” är en guldpudrad chokladkupol med glass inuti och varm hjortronsås som man själv får hälla över.

Tillsammans har de utvecklat ett norrländskt restaurangkoncept som till en början kommer ha öppet fyra dagar i veckan.

– Det har varit jätteroligt, vi funkar väldigt bra ihop. Det har inte varit en enkel väg, med mycket runtomkring, men till veckan öppnar vi och då ska vi vara redo, säger Anna.

Lokalproducerade råvaror är den röda tråden genom menyn.

– Vi hade kunnat köra på ett säkrare kort med traditionell svensk mat, men vi tror på det här. Vi vill att folk ska kunna ta del av det goda som Norrland har att erbjuda. Älg, ren, hjortron, lingon, kantareller och så vidare, säger Anna.

– Där vi har möjlighet byter vi till något mer norrländskt, ta fisken till exempel. Det vanliga är att man har röding, men vi tog ytterligare ett steg och valde abborre, säger Maria.

undefined
Maria Tafvelin ringde upp Anna Kaiding efter att ha läst en Norran-artikel om att de sökte en kock. ”Jag sa hej, jag tror det är mitt jobb ni pratar om”, berättar Maria.

Anna Kaiding har många planer för framtiden om restaurangen blir en framgång. Sex personer kommer arbeta under öppettiderna till en början, men det finns planer på att anställa fler. 

– Vi vill ta fram en lunch med soppor. Vi vill ändra lokalen på ett speciellt sätt genom att bygga ut den. Vi har också en frukostbuffé som vi kan utveckla enormt mycket, säger hon.

Senast drevs restaurangen under namnet Sjätte våningen, som stängde 2017 när den dåvarande kocken gick i pension. Det har även varit kafé i lokalen.

– Den var tydligen väldigt populär bland mammor. Det stod många barnvagnar här uppe och fanns en lekplats här inne i hörnet. 

undefined
Maria Tafvelin hoppas att fler kockar ska göra henne sällskap i köket i framtiden. ”Ska man ha lunch också måste man definitivt vara fler än en”, säger hon.

Nu blir namnet Restaurang Victoria för att få till en tydlig association till hotellet.

– Det är ett klassiskt namn med många kopplingar till Skellefteå. Det fanns en drottning som hette det och vi har en bro som döpts till det på grund av henne. Namnet är klockrent och det finns en baktanke, säger Anna.

Fakta

Hotel Victoria ligger på sjätte våningen i Åhlénshuset. Den 1 juli togs driften över av Anna Kaiding tillsammans med delägarna Jan Kaiding (som också driver Hotell B&B Gränden i Skellefteå) och Gunnar Kågström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!