För David Åberg är Skellefteå inte nytt. Han bodde här från det han var 9 till 18 år och har föräldrrna i stan. Han träffade nuvarande frun, Susanne, på Stadsfesten 2012.
Sedan en knapp månad jobbar David som hotelldirektör på The Wood Hotel som är det namn Elite-kedjans hotell i Sara Kulturhus kommer att bära.
– Det kommer att ha ett profilnamn för att visa på sin unikitet både som byggnad, erbjudanden och plats.
David har lång hotellerfarenhet men han började som konsult och jobbade med säljutveckling. Då kom han i kontakt med Choice Hotels där han 2006 blev försäljningschef i Sverige, vilket sedan växte till Norden och Balticum.
– Under åtta år, fram till 2014 jobbade jag i en väldigt expansiv organisation präglad av Petter Stordalens vilja till utveckling och lärde mig mycket, berättar David som upplevde att det blev lite för stort; han ville jobba nära människor.
Då startade han bolaget Moderna kompetenser som han drivit i sex år.
– De åren har jag sett hotellbranschen i utifrån-perspektiv. En av de kunder vi haft är Elite, berättar David.
Den rekryteringsfirma som Elite anlitat hörde av sig till David och undrade om han ville komma med i processen.
– Jag tackade ja. Jag såg det som en spännande och rolig möjlighet.
Nu är han chef för The Wood Hotel som kommer att ha 205 rum, tre restauranger och öppna samtidigt med Sara Kulturhus, den 8 september. Vid full bemanning kommer hotellet att ha cirka 70 anställda och många extraanställda som hjälper till vid stora konferenser, med mera.
– Vi kommer att kunna anordna middagar för upp till 1000 gäster.
The Wood Hotell får tre restauranger, där koncepten inte är helt satta än. Den på bottenplanet kommer att ha en form av ”grab & go”-koncept. Restaurangen på fjärde våningen blir frukostmatsal, men också för ala cartae-middagar, där lokalproducerat ska bli ett signum. På plan 19 blir en restaurang med rejäl vy. Elite-kedjans etablering i Skellefteå i dag, Bishop Arms, förändras inte genom hotelletableringen.
David Åberg tror att det blir spännande år som kommer, speciellt med ett hus där verksamheterna på platsen är nya.
– Jag tror att vi kommer att få leva en del med ”learning by doing” för att sätta alla detaljer då huset och hotellet erbjuder stora möjligheter.