När kommunstyrelsen bestämde sig för att gå vidare med idén sa Lorents Burman (S), kommunalråd: ”En kommun ska inte bedriva osund konkurrens, och om någon upplever att vi är nära gränsen, så ska det kunna anmälas. Vi är alla överens om att det är en bra idé.”
Enligt kommunallagen får kommuner inte konkurrera med det privata näringslivet. Undantag finns, men då ska verksamheten bedrivas utan vinstsyfte och tillhandahålla nytta åt kommuninvånarna. Det innebär generellt sett att kommuner och kommunala bolag inte ska bedriva verksamhet inom områden där det privata näringslivet redan är verksamma.
Emellanåt lyfter privata aktörer kritik om övertramp från kommunernas sida. Via e-tjänsten ska det bli enklarare att larma om osund konkurrens.
– Ett strukturerat och transparent arbete är en förutsättning för att kunna nå målen i det näringslivspolitiska programmet, säger Anja Palm, näringslivschef.
Så här funkar tjänsten: När ett ärende skickats in via e-tjänsten blir det först upp till kommunens näringslivsråd att titta på saken. De beslutar om en extern utredare ska kopplas in. I rådet sitter näringslivschefen, kommunens ekonomichef och en näringslivsutvecklare.
I ett pressmeddelande står:
”Om utredningen visar att kommunen bedriver osund konkurrens utifrån Konkurrensverkets definition ska kommunen antingen sluta med den aktuella tjänsten, eller upphandla den från en privat aktör.”
Ingenstans i pressmeddelandet nämns kommunallagen, eller den kommunala kompetensen, som beskriver vad kommuner får och inte får göra.
Varför hänvisar ni inte till kommunallagen, där det ju framgår hur en kommun ska agera?
– Näringslivsrådet, som får dessa frågor på sitt bord, bjuder in olika aktörer utifrån det specifika ärendet som har anmälts. Det kan exempelvis handla om Skellefteå Kraft, om de berörs. Eller kommunjuristen, om det rör den kommunala kompetensen, säger Ronny Persson, näringslivsutvecklare vid kommunen.
Bakgrunden är en motion från Alliansen i Skellefteå, som ville kartlägga snedvriden konkurrens från kommunen gentemot det privata.
Svensk Näringsliv rankar varje år kommunernas företagsklimat utifrån en företagarenkät. En av frågorna är: ”I vilken utsträckning anser du att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet?”. För den frågan fick Skellefteå år 2020 en bottenplacering, med plats 288 av 290 kommuner.